Cum și-a îmbogățit fiicele un fost primar din județul Brașov. Șmecheria penală folosită de edil care i-a adus sechestru pe avere

Vineri, 20 Mai 2022, ora 04:00
20273 citiri
Cum și-a îmbogățit fiicele un fost primar din județul Brașov. Șmecheria penală folosită de edil care i-a adus sechestru pe avere
Fostul edil din Sâmbăta de Sus a fost achitat în primă instanță FOTO / Monitorul de Făgăraș

Vasile Andreaș, fostul primar al comunei brașovene Sâmbăta de Sus, a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Brașov, la 3 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai fi ales în funcții publice.

Fostul edil a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu.

În același dosar a fost condamnată la 3 ani de închisoare și Elena Andreaș, fiica fostului primar, fiind găsită vinovată de complicitate la abuz în serviciu. Instanța a decis ca atât fostul primar, cât și fiica acestuia să muncească în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile chiar la Primăria comunei Sâmbăta de Sus, de la conducerea căreia Andreaș a săvârșit faptele penale.

În primă instanță, Tribunalul Brașov a considerat că cei doi nu sunt vinovați, fiind achitați.

În urma apelului declarat de procurorii DNA, Curtea de Apel Brașov a avut cu totul altă opinie decât instanța inferioară și a dispus condamnarea fostului edil și a fiicei acestuia. În aceeași cauză a fost condamnată și contabila Primăriei Sâmbăta de Sus, Simona Adriana Folea, la pedeapsa de 2 ani și 8 luni și muncă în folosul comunității tot la primărie, fiind găsită vinovată pentru abuz în serviciu. Și contabilei, instanța i-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică.

Care au fost acuzațiile aduse primarului și fiicei acestuia

Andreaș Vasile, în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL.

”Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false”, potrivit DNA.

În demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut Adriana Simona Folea, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale sus-menționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziție contabilei de către Andreaș Elena, Antinie Andreea și Antinie Ciprian Nicolae.

Pe de altă parte, procurorii anticorupție au arătat că Andreaș, în perioada în care era primar al comunei Sâmbăta de Sus, a încheiat, cu o societate comercială, administrată de fiica sa, Antinie Andreea, două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.

Sechestru pe averea fostului primar

Cele două contracte încheiate între primărie și firma administrată de fiica primarului au avut ca obiect furnizarea de mobilier, în valoare de 25.000 lei inclusiv TVA, iar un al doilea contract prevedea achiziționarea de către administrația publică de scaune și mese de la aceeași firmă condusă de fiica edilului. Acest din urmă contract a avut valoarea de 23.000 de lei.

În proces, primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă cu suma de 1.378.105 lei, reprezentând datoriile societăților familie fostului primar către administrația locală, și anume impozitul pe clădiri datorat şi neachitat.

Pentru recuperarea acestor datorii, instanța a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin fostului primar, fiicelor acestuia, dar și pe conturile familiei Andreaș. În plus, societățile administrate de fiicele fostului edil au fost și ele condamnate la plata unor amenzi în valoare de 20.000 de lei fiecare, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#primar, #coruptie, #DNA, #brasov, #condamnare, #Curte Apel , #DNA