Performanța unui consilier local care a scăpat cu închisoare după ce l-a omorât în bătaie pe primar: ”A fost provocat”

Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 22:10
4237 citiri
Performanța unui consilier local care a scăpat cu închisoare după ce l-a omorât în bătaie pe primar: ”A fost provocat”
Primarul din comuna Jibert a fost omorât în bătaie după un scandal în casa unui consilier local FOTO bzb.ro

Gheorghe Buta, consilierul local din comuna brașoveană Jibert, care l-a ucis în bătaie pe primarul localității, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Brașov.

Instanța a apreciat că pedeapsa este suficientă, având în vedere că agresorul a fost provocat de către victimă, culpa fiind una comună.

Scandalul dintre Gheorghe Buta și primarul Iancu Boeriu a izbucnit în noaptea de 24 spre 25 martie 2022, în timpul unei petreceri organizate la un restaurant pentru a sărbători rezultatul alegerilor locale. Consilierul Ghoerghe Buta a fost gazdă, invitând la eveniment mai multe personalități locale, inclusiv pe edilul comunei, Iancu Boeriu.

Pe fondul consumului de alcool, a izbucnit un conflict verbal, în timpul căruia primarul l-a înjurat pe consilierul local Buta, de față fiind și ceilalți participanți, oameni de vază ai comunității locale.

Martorii au descris că edilul a avut o atitudine sfidătoare față de consilierul local, adresându-i apelative umilitoare: bou, văcar, cioban prost, idiot, tâmpit, iar spiritele s-au încins. Scandalul s-a potolit pentru o perioadă, consilierul local alegând să se retragă de la restaurant și să continue petrecerea la el acasă doar cu o parte dintre colegi.

În timpul nopții, la domiciliul consilierului a venit neinvitat și primarul Boeriu, având aceeași atitudine față de gazdă. A fost invitat în mai multe rânduri să plece, însă a refuzat, ”în final inculpatul fiind atât de înfuriat încât „era parcă turbat în acele momente”, a sărit la bătaie, lovindu-l pe primar cu un pumn în față și ulterior de două ori cu piciorul în piept și în abdomen.

După acest incident, starea de sănătate a edilului s-a agravat de la o zi la alta, iar în data de 30 martie 2022 a fost declarat decesul.

Consilierul local a fost trimis în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte, însă instanța a apreciat că vina a fost comună, agresorul fiind provocat de către victimă care l-a umilit în public.

Primarul a fost vinovat 30%

”Curtea reţine că un procent de culpă al victimei de 30% reflectă corespunzător culpa concurentă incidentă în cauză, în condiţiile în care din datele dosarului nu rezultă că inculpatul ar fi acţionat în sensul agresării victimei în lipsa acţiunii acesteia, care a adresat inculpatului (care ocupa o funcție de demnitate publică locală) o multitudine de apelative umilitoare, în mod repetat, pe parcursul aceleiași zile, în prezența unor personalități locale, atât într-un spațiu public, de unde inculpatul s-a retras, cât și în timp ce se aflau în locuința inculpatului, unde victima nu a fost invitată și de unde i s-a cerut de mai multe ori să plece, rezultatul fiind lovirea victimei în zona feței și a toracelui, care a dus în final, fără ca acest rezultat să fi fost urmărit, la decesul acesteia”, se arată în motivarea instanței.

Acesta a fost motivul pentru care judecătorii brașoveni au considerat că o pedeapsă cu închisoarea cu executare este mult prea dură pentru un individ care și-a apărat reputația, provocat fiind de victimă.

Pe lângă pedeapsa principal, consilierul local a fost obligat să plătească daune morale rudelor primarului.

”Obliga inculpatul Buta Gheorghe să plătească părţii civile B. I. E suma de 14.000 Euro şi părţilor civile B. I. şi B. D. câte 21.000 Euro pentru fiecare. Constată că inculpatul Buta Gheorghe a achitat în contul părții civile suma de 49.600 lei data de 28.11.2022, cu titlu de daune morale și materiale”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
#primar, #omor, #bataie, #scandal, #brasov , #stiri sociale