Primar PSD din Galați, anchetat de Parchetul European condus de Laura Kovesi. Ce acuzații i se aduc

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 13:20
3695 citiri
Primar PSD din Galați, anchetat de Parchetul European condus de Laura Kovesi. Ce acuzații i se aduc
Fosta șefă a DNA conduce Parchetul European FOTO Hepta

Parchetul European (EPPO) a anunțat că l-a pus sub acuzare pe primarul PSD al comunei Brăhășești din județul Galați, Mircea Dumitru.

Edilul este acuzat de fraudă cu subvenții și fals în înscrisuri oficiale.

Potrivit anchetatorilor, Mircea Dumitru ar fi încercat să obțină ilegal fonduri europene în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării inițiale a unor noi companii în cadrul comunității locale, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

În cadrul proiectului, primăria Brăhășești trebuia să organizeze cursuri de învățare pentru viitorii antreprenori, care, la rândul lor, trebuiau să elaboreze planuri de afaceri în vederea analizei și selecției pentru obținerea de ajutoare financiare - care urmau să fie acordate după înființarea firmelor, potrivit Adevărul.

Întreprinderile nou create trebuiau să fie înregistrate până cel târziu la 14 februarie 2020, dar, la data respectivă, nu fusese înființată niciuna. Cele 15 societăți au fost înregistrate (și au dobândit astfel personalitate juridică) abia la 12 martie 2020.

”Se crede că inculpatul, acționând în calitatea sa oficială de primar și reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, a încheiat contracte de subvenționare cu 15 persoane fizice, toate datate 14 martie 2020 - deși numai persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar. Acesta este suspectat că, ulterior, a înlocuit paginile care conțineau datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, care conțineau datele de identificare ale societăților nou înregistrate”, se arată în comunicatul Parchetul European.

Contractele presupus a fi falsificate, împreună cu alte documente și declarații solicitate, au fost prezentate autorității române de gestionare a fondurilor UE, ca justificare pentru solicitarea a aproximativ 260 000 EUR (1 278 225 RON).

Tentativa de fraudă a fost observată după o verificare amănunțită de către autoritatea de management, iar plata a fost respinsă.

Comuna Brăhășești este una dintre cele mai mari localități din județul Galați, având în prezent aproape 10.000 de locuitori.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#primar Galati, #frauda fonduri europene, #Mircea Dumitru, #ancheta, #Parchetul European Kovesi , #frauda