Cum am putea preveni zeci de morți inutile. Polițiștii ar putea da primul ajutor dacă ar ști cum, iar șoferii ar conduce defensiv

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 03:24
2962 citiri
Cum am putea preveni zeci de morți inutile. Polițiștii ar putea da primul ajutor dacă ar ști cum, iar șoferii ar conduce defensiv
Accident grav pe o stradă din București FOTO: Amator

România are cea mai mare rată de decese în accidentele rutiere și poate multe vieți ar putea fi salvate dacă cei care ajung primii la fața locului, în afară de paramedici, ar putea să acorde primul ajutor.

În trecut, metodele de salvare în caz de accident erau predate în școlile de șoferi. Acum nu ai voie să te atingi de victimă dacă nu ești specialist. Și totuși, există câteva situații în care poți să riști să îi acorzi un prim-ajutor unei persoane, chiar și nespecializat.

Titi Aur: ”Sunt trei situații limită în care poți să intervii, chiar dacă riști să faci rău”

Înainte de Revoluția din 1989, conducătorii auto învățau să acorde primul ajutor din școlile de șoferi însă, în acea perioadă, sistemul de urgență din țara noastră nu era avansat, în sensul că ambulanța venea după un timp destul de îndelungat pentru că până cineva ajungea la primul telefon să alerteze autoritățile, dura destul de mult.

Titi Aur, campionul național la raliuri, a explicat pentru Ziare.com că totul era altfel, în acea perioadă față de ceea ce se întâmplă în prezent. ”Tot sistemul de intervenție, de salvări, de descarcerare, era practic inexistent. Nu erau telefoane mobile, astfel că până ajungea cineva să dea un telefon la salvare dura destul de mult. Și atunci, conta foarte mult intervenția făcută de ceilalți șoferi.

Și atunci se făceau niște cursuri de prim-ajutor în cadrul școlii de șoferi, destul de avansate. Din păcate însă, nu erau făcute de specialiști ci de către instructorii de legislație.

Acum, din punctul meu de vedere, tot ceea ce înseamnă sistem de intervenție a evoluat foarte mult. Așa ar fi trebuit să evolueze totul în societatea românească”, a explicat campionul Titi Aur.

În prezent, situația este mult simplificată, iar sfaturile experților sunt să nu ne băgăm dacă nu știm exact cum să procedăm.

”În noua realitate, intervenția celorlalți participanți la trafic la locul accidentului se simplifică foarte mult. Nu interveniți sub nicio formă, dacă nu sunteți specialist, decât în câteva situații extreme.

1. Dacă victima sângerează foarte tare și până vine ambulanța persoana respectivă oricum ar deceda, atunci poți încerca să oprești hemoragia și poate astfel i-ai salva viața.

2. Dacă mașina arde, atunci încerci să îl tragi cumva din aceasta chiar cu riscul de a-i sparge plămânul, pentru că poate are o coastă ruptă, pentru că altfel va muri ars de viu.

3. Dacă mașina este în apă și oricum se îneacă până vin salvatorii și atunci, cu orice risc, încerci să-l scoți.

În rest, sfatul profesionist este ”nu te băga să faci mai rău”.

Totuși, cursurile de prim-ajutor sunt bune în viață, în general, nu numai pentru accident de circulație. Dacă ești în preajma unei persoane care face infarct, dacă se îneacă cu mâncare, etc, îi poți salva viața dacă știi ce să faci.

În urmă cu două luni a fost un accident între Suceava și Iași, iar prima persoană care s-a întâmplat să ajungă la locul evenimentului a fost șefa SMURD Iași, Dr. Diana Cimpoieșu. A știut exact cum să procedeze, salvând una dintre victime”, a explicat Titi Aur.

Șoferii vor face cursuri de conducere defensivă în școală

O modificare importantă în legislația rutieră din România a fost operată joi, 13 ianuarie. Legea promulgată de președintele Iohannis îi are ca iniţiatori pe deputaţii PSD Alfred Simonis şi Mircea Drăghici.

Cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

  • obţinerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

  • beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârşirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenţionale;

  • dispunerea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta a contravenţională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

  • obţinerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Legea îşi propune, de asemenea, responsabilizarea conducătorilor auto care, deşi sancţionaţi, ignoră consecinţele acţiunilor lor, nu-şi achită amenzile şi continuă comportamentul periculos şi iresponsabil, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de şase luni; în caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului.

De ce nu știu polițiștii cum să ajute victimele în caz de accident

Accidentul de săptămâna trecută în care un polițist a dat cu mașina peste două copile pe trecerea de pietoni, una dintre ele decedând, arată că acești funcționari ai statului, deși ajung de cele mai multe ori primii la locul unei nenorociri, nu pot face nimic pentru a salva victimele.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a explicat pentru Ziare.com situația din școlile de poliție privind pregătirea în acordarea primului ajutor.

Niciun polițist din Poliția Română nu beneficiază de cursuri de prim-ajutor. Cu titlu de excepție, au fost cazuri de colaborări cu SMURD, Crucea Roșie și alte astfel de structuri prin care am încercat să conștientizăm instituția cu privire la nevoia stringentă ca polițiștii să beneficieze de cursuri de prim ajutor.

În momentul de față nu există în planul de pregătire profesională astfel de preocupări din punct de vedere instituțional pentru a ne pregăti polițiștii.

Punctual au fost cazuri în care polițiștii au urmat astfel de cursuri pentru că au dorit ei sau pentru că au fost ONG-uri care s-au implicat în această problemă însă vorbim de sub 3% din totalul personalului.

Nici școlile de poliție nu fac astfel de cursuri dar au fost promoții care au beneficiat de astfel de instructaj prin programe inițiate cu ONG-uri. Vorbim însă de o pregătire insuficientă. Când vorbim despre un curs de prim-ajutor ne gândim la toate modulele necesare pentru a putea să afirmi că ai absolvit un astfel de curs și poți interveni punctual în momentul în care se impune salvarea unei vieți”, a explicat Cosmin Andreica.

Sindicalistul a amintit despre accidentul de săptămâna trecută, provocat de un polițist, el subliniind că acesta este un exemplu viu că omul legii habar nu avea ce să facă.

”Dacă vorbim despre accidentul de săptămâna trecută, vedem disperarea polițistului care se adresează operatorului pe care îl întreabă ce trebuie să facă pentru a salva victima. Este dovada supremă că el nu știa acest lucru. Și este strigător la cer pentru că instituția își trimite polițiștii, cel puțin în 30% din intervențiile la 112 avem situații în care avem victime persoane agresate, persoane accidentate, persoane care ar avea nevoie într-o formă sau alta de un prim ajutor imediat ce ajunge prima patrulă.

Sunt cazuri în care polițiștii sunt anunțați că au un accident rutier, au ajuns înaintea ambulanței și ei nu au făcut decât să izoleze perimetrul pentru că ei nu știau ce măsuri trebuie să ia.

Este clar că mulți dintre ei nici nu se expun pentru că au fost situații în care au încercat sp ajute victima și ulterior au fost acuzați că au încercat să schimbe poziția victimei pentru a proteja autorul accidentului”, a explicat Cosmin Andreica.

Profesorii de la școlile de poliție încearcă să găsească metode de a preda ore de conducere pentru autospecialele poliției

”La școlile de agenți de poliție de la Câmpina și Cluj, mai multe cadre didactice au inițiat un demers acum câteva luni care au solicitat ca elevii să treacă printr-un curs de conducere în regim prioritar.

Vorbim despre un transfer de cunoștințe teoretice și practice, iar la cele practice sunt date și exemple concrete, adică ce se întâmplă atunci când circuli cu 150 de kilometri la oră cu Loganul de Poliție, ai un obstacol în față și tragi stânga, dacă te răstorni sau nu cu mașina, cum este să conduci pe ploaie, pe ninsoare și așa mai departe.

Modulul în sine însemna cinci zile a câte opt ore, adică 40 de ore în total. Iar la acest moment această inițiativă este blocată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Mai mult, autospeciala de poliție nu are dotări suplimentare pentru intervenție în cazul în care ar fi nevoie e salvări de vieți. Are o trusă medicală simplă, ca în cazul oricărei mașini civile, despre care nu știm sigur dacă este expirată sau nu pentru că nu avem date dacă au mai fost achiziționate truse în ultimii ani”, a mai spus Cosmin Andreica.

Românii pot face gratuit cursuri de prim-ajutor, iar cei mai buni pot deveni ”eroi”

Doctorul Cristian Grasu, președinte al Asociației Serviciilor de Ambulanță din România și președinte al Societății de Salvare București a explicat pentru Ziare.com că sunt mulți oameni care vin la cursurile de prim-ajutor.

”Sunt mii de persoane care vin la cursuri. Noi folosim instructori acreditați de Consiliul European al Resuscitării. La acestea se mai adaugă și câteva noțiuni despre hemoragii și despre politraumă.

Cursurile durează o zi și toți cei care vin acolo trebuie să exerseze cu un manechin, să fie supravegheați și corectați. În general, cursanții sunt persoane cu vârste de până în 40 de ani dar sunt și mai mari”, a explicat Cristian Grasu.

Sunt multe persoane care vor să știe cum să acorde primul ajutor din cauza unor situații limită în care au fost puse.

”Motivele pentru care vin oamenii să urmeze cursuri de prim-ajutor sunt numeroase. Însă cei mai mulți spun că vor să ajute sau au fost într-o situație în care nu au știut ce să facă și s-au simțit inutili”, a mai spus Cristian Grasu.

Cei care iau note mari la examenul de prim-ajutor pot deveni eroi, conform președintelui Asociației Serviciilor de Ambulanță din România.

”La noi nu este vorba doar să facă aceste cursuri ci să intre și într-un program de provideri de prim-ajutor calificat.

După ce face acest curs, dacă vede un om accidentat pe stradă, poate să evalueze starea, să vadă dacă este în stop cardio-respirator și să înceapă manevrele de resuscitare sau să evalueze leziunile și să știe ce are de făcut în acest sens până ajung echipajele de urgență. Este vorba de a ajuta și de a câștiga timp pentru pacient. Primele minute sunt foarte importante”, a explicat Cristian Grasu.

Potrivit expertului, sute de polițiști și jandarmi au învățat să acorde primul-ajutor în cadrul acestui proiect.

”Avem foarte mulți polițiști și jandarmi care au făcut cursuri la noi. Îmi aduc aminte că acum câțiva ani am pregătit 800 de jandarmi”.

”Weekend-ul trecut am avut o serie de 14 oameni care au absolvit. În condițiile actuale este un număr mare . Noi nu-i acordăm diploma decât dacă ia o notă de peste 7. Nu poți să iei nota 5 și să fii trimis să faci resuscitare. Astfel, avem și persoane care pică testul. Probabil că în aceste cazuri este lipsă de determinare. Dacă vrei să înveți, nu te depășește nici cantitatea nici calitatea informației pe care o primești. Totul este să fii atent și să faci exact așa cum ești învățat”, a mai punctat Cristian Grasu.

Ce fac ”eroii” voluntari de la Ambulanță

Voluntarii care sunt instruiți în tehnicile de prim ajutor pot reprezenta first responderi care să ajungă într-un interval de maxim 5 minute la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital de bază înainte de instalarea unor leziuni ireversibile.

În cazul unui stop cardio respirator, primele 7 minute sunt esențiale pentru ca acel om să nu ajungă o legumă, de aceea ajutorul în primele minute de stop, se poate dovedi vital pentru victime. Pentru aceasta, toți voluntarii participanți au obligația de a declara domicilii în funcție de care sunt selectați pentru intervenții pe baza distanței până la locul accidentului.

Mai precis, sunt aleși cei aflați la o distanță maximă de 1.000 de metri de accident. Selecția voluntarilor este realizată automat, cu ajutorul unei aplicații specifice. Ei vor fi alertați prin e-mail sau SMS. Intervenția voluntarilor nu întrerupe desfășurarea obișnuită a activității SABIF, care trimite un echipaj de urgență conform protocoalelor în vigoare.

Crucea Roșie are zeci de centre de pregătire

Cei care doresc, pot învăța să acorde primul ajutor și în centrele de la Crucea Roșie. Organizația este cel mai mare furnizor de cursuri și intervenții în domeniul primului ajutor din țară. ”Oferim o gamă largă de cursuri de prim ajutor pentru persoanele cu vârstă de peste 16 ani care doresc să învețe primul ajutor pentru viața lor de zi cu zi. Nu aveți nevoie de nicio experiență anterioară ci doar de dorința de a învață și de a lua parte la exerciții”, se arată pe site-ul organizației.

Crucea Roșie Romană organizează cursuri de prim ajutor pentru:

  • angajați din întreprinderi și instituții ca măsură de prevenire pe linie de protecție a muncii;

  • cursanți de la școlile de șoferi;

  • cadre didactice din școli și licee, ca educație în domeniul acordării primului ajutor;

  • cetățeni dornici să acționeze în situații reale, în caz de accidentări.

Durata unui curs este de 12 ore. Cursurile sunt furnizate de medici, sau instructori atestați ca formatori de prim ajutor de bază. Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia se primește certificat de absolvire și legitimație care confirma că persoana este instruita să acorde primul-ajutor.

Crucea Roșie Română dispune de 48 de centre de formare în toată tara dotate conform standardelor europene: manechine pentru resuscitare, sisteme de training pentru defibrilare automată, truse de prim ajutor, laptopuri, videoproiectoare și ecrane de proiecție, flipcharturi și consumabile.

După absolvirea cursurilor de prim ajutor, persoana respectivă știe să acorde prim ajutor în caz de:

  • pierderea stării de conștiență;

  • stop cardio-respirator;

  • hemoragii;

  • luxații, entorse;

  • arsuri (în caz de electrocutare sau insolație),
  • înec.

Accident cu 7 victime pe DN7. Un microbuz a intrat în parapetul care desparte sensurile de mers FOTO
Accident cu 7 victime pe DN7. Un microbuz a intrat în parapetul care desparte sensurile de mers FOTO
Şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 56 de ani au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc marţi seară, 23 aprilie, la intrarea în Deva, după ce microbuzul în care...
Accident mortal pe A1. Un autoturism a intrat în glisiera metalică dintre sensurile de mers FOTO
Accident mortal pe A1. Un autoturism a intrat în glisiera metalică dintre sensurile de mers FOTO
Un bărbat de 38 de ani a murit marţi seară, 23 aprilie, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în glisiera metalică dintre sensurile de mers ale autostrăzii A1. Accidentul a...
#prim ajutor, #accident rutier, #salvare vieti, #titi aur, #cristian grasu, #Crucea Rosie Romana , #prim ajutor