Cum ar fi trebuit s-o ajute polițistul pe copila lovită pe trecerea de pietoni. "Sfaturile primite de el prin 112 sunt demne de bâlci"

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 20:23
4905 citiri
Cum ar fi trebuit s-o ajute polițistul pe copila lovită pe trecerea de pietoni. "Sfaturile primite de el prin 112 sunt demne de bâlci"
Echipajele SMURD au venit prea târziu pentru Raisa FOTO: amator

Un voluntar de prim-ajutor explică pe larg cum ar fi trebuit să acționeze, de fapt, polițistul care a accidentat mortal o fetiță pe o trecere de pietoni din București.

El scoate în evidență faptul două probleme foarte grave pentru societatea românească: faptul că mulți polițiști, deși ajung primii la cazuri grave de accident nu știu să acorde primul ajutor și, a doua, mulți operatori de la serviciul de urgență nu știu cum să îndrume în cazuri de acest fel.

”Cazul polițistului care a ucis fetița pe trecerea de pietoni, ține capul de afiș. Este, fară îndoială, o tragedie stupidă, nemeritată, și extrem de dureroasă.

Dumnezeu s-o aibă în pază pe Raisa!

Cu tristețe, dar și cu revoltă, aș vrea să punctez câteva lucruri grave, despre care nu s-a vorbit acum, și care țin de sistemul nostru de urgență.

Dialogul dintre polițist și operatorul de la 112

Primul: polițiștii nu știu să acorde primul ajutor.

Deși sunt aproape mereu primii prezenți la cazuri foarte grave, dar în care se mai poate face ceva pentru victimă, aceștia privesc neputincioși cum omul se stinge lângă ei.

Instituțional, aș zice că nu se face chiar nimic concret pentru instruirea lor.

În plan individual însă, în câțiva ani de muncă în politie, chiar nu ai reușit să găsești o jumătate de zi în care să mergi la un curs de prim ajutor? Eventual, unul gratuit?

Eu cunosc agenți, ofițeri, care au reușit, și cărora le port un respect deosebit.

Al doilea: operatorii care răspund la apelurile 112, în foarte multe situații nu oferă un ghidaj telefonic de prim ajutor.”, a explicat Bogdan Avram pe pagina de Facebook.

”Polițistul este instruit să o așeze ”pe stânga, eventual””

Voluntarul mai explică și o a treia variantă, aceea de a oferi ajutorul ”și de a o face prost. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Raisei”.

”Nu se verifică pulsul de către persoane laice. Se verifică prezența respirației.

Victima politraumatizata nu se pune în poziția laterală de siguranță. Aici, polițistul este instruit să o așeze "pe stânga, eventual".

O porcărie, o nemernicie, stânga-dreapta neavând de-a face cu poziția laterală de siguranță (cu câteva excepții rare), iar poziția laterală de siguranță neavând nimic de-a face cu politrauma.

Sfaturile primite de acest polițist prin 112 sunt demne de bâlciul de la Piscani, Argeș.

Al treilea: proasta instruire a celor de la 112, în ceea ce privește consilierea de prim ajutor prin telefon, nu datează de ieri, de azi, ci de ani buni.

Cu siguranță, există și la noi situații fericite, similare celor din țările cu sisteme de urgență mult mai avansate, dar cazurile de incompetență sunt nepermis de multe, după părerea mea, problema fiind tolerată sistemic.

Nu vreau să atac pe nimeni, ci doar să trag un nou semnal de alarmă, în speranța că se vor remedia aceste aspecte.

Eu vreau să cred că cei care comunică prin 112 cu apelantul sunt oameni care, aflați in stradă, in fața unei urgențe medicale, știu exact ce sa facă”, explică Bogdan Avram.

El subliniază că ”operatorii serviciului 112, cei care răspund primii, nu au pregătire medicală. Apelul este pasat mai departe, către operatori ai SMURD și Ambulanță, dar înțeleg că aceștia nu pot oferi mereu un ghidaj, din cauza vidului legislativ în domeniu. Și, ca orice chestiune care implică schimbări de legislație, este un proces de durată”.

Polițistul, eliberat din funcție

Poliţistul care a provocat accidentul în care o fetiţă a murit, în Sectorul 1 al Capitalei, a fost pus la dispoziţie, după ce procurorii l-au plasat sub control judiciar.

Anunțul a fost făcut vineri seară, 14 ianuarie, de șeful Poliţiei Capitalei, care a precizat că nu s-a încercat mușamalizarea cazului.

”Având în vedere măsura dispusă de către procurorul de caz, conform statutului poliţistului, în calitate de şef al Poliţiei Capitalei, am dispus retragerea din funcţie şi punerea lucrătorului la dispoziţie”, a anunţat, vineri seară, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Amenințări cu moartea

Poliția Capitalei a transmis luni, 17 ianuarie, că un bărbat a amenințat la 112 ca dacă polițistul implicat în accidentul mortal din Sectorul 1 nu va fi arestat, „va folosi armă de foc”.

Poliția a mai transmis că Poliția Sectorului 6 efectuează verificări pentru a-l identifica.

„În seara de 16 ianuarie 2022, prin apel 112, un bărbat a anunțat că dacă nu va fi arestat polițistul implicat în accidentul rutier, va face el dreptate, menționând că va folosi armă de foc.

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Poliția Sectorului 6 s-a sesizat din oficiu și efectuează verificări în vederea identificării persoanei, urmând a fi dispuse măsuri legale”, a transmis poliția Capitalei.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii din Bucureşti după ce, deghizaţi în femei, ar fi postat pe un site anunţuri privind oferirea de servicii sexuale. Indivizii au atras alţi...
#prim ajutor politist, #accident masina politie, #Bucuresti, #raisa , #accident