Surse din Kremlin, despre presupusa execuție a lui Prigojin: "Nu este un prost, părea că înțelege totul"

Joi, 24 August 2023, ora 01:02
20275 citiri
Surse din Kremlin, despre presupusa execuție a lui Prigojin: "Nu este un prost, părea că înțelege totul"
Prigojin se bucură de simpatie în anumite pături ale societății ruse FOTO Grupul Wagner

Publicația rusă Meduza, considerată independentă de Kremlin, a adunat reacțiile diverselor persoane cu notorietate din Rusia și a surselor "adânci" în legătură cu presupusa moarte a lui Prigojin.

Printre cei care au avut ceva de spus pe rețelele sociale se numără și dizidentul rus Mihail Hodorkovski.

"Penultimul din lume a cărui moarte o voi regreta este Evgheni Prigojin. A ordonat uciderea mea, dar viața pare să fi decretat altceva. Cu toate acestea, avem de-a face cu încă un masacru extrajudiciar. Dacă Rusia ar fi un stat normal, și nu o escrocherie condusă de Putin, atunci cineva ar putea fi judecat sau amnistiat pentru rebeliune.

Nu poți ucide în afara procesului, mai ales când o persoană nu se ascunde. Dar într-o gașcă, aceasta este singura cale, pentru că naiba știe ce ar putea spune în instanță", arată Hodorkovski.

Ce spun surse din apropierea Kremlinului despre prăbușirea avionului lui Prigojin

Una dintre sursele publicației ruse Meduza apropiate administrației prezidențiale a recunoscut că prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin „nu l-a surprins cu adevărat”: „A existat senzația că revolta eșuată nu va rămâne nepedepsită”.

Potrivit sursei apropiate Kremlinului, după rebeliunea eșuată, Vladimir Putin „a tras concluzii” și a încetat să-l mai considere pe Prigojin „o persoană de încredere și gestionabilă”. „După toată logica, o resursă de putere nu ar trebui să fie în mâinile unei persoane nesigure. Nici în Rusia, nici în străinătate, ci sub auspiciile acesteia”, a subliniat el.

Interlocutorul, apropiat de conducerea regiunii Moscova, a spus, la rândul său, că cu puțin timp înainte de accident, în după-amiaza zilei de 23 august, Prigojin s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai administrației regiunii Moscovei și ai primăriei Moscovei „pe probleme de nutriție“. Companiile asociate cu fondatorul Grupului Wagner furnizează alimente diferitelor instituții bugetare de mulți ani în baza unor contracte guvernamentale.

Două surse Meduza apropiate Kremlinului s-au declarat surprinse că Prigojin, chiar și după rebeliune, a continuat să desfășoare o astfel de afacere în Rusia – și „nu a tras concluzii”. „Are multe lucruri de făcut în Africa, el însuși face afaceri cu conducerea statelor africane. Până acum, nimeni nu a intervenit în asta, nimeni nu l-a forțat să iasă. De ce ar avea nevoie de contracte cu școala aici, cu toate riscurile? Nu este un prost, părea că înțelege totul”, a adăugat unul dintre interlocutorii Meduza.

Potrivit sursei, prin astfel de acțiuni Prigojin a arătat că nu respectă o lege a bunului simț și practic a continuat să lucreze în mod deschis în Rusia, deși după rebeliune Kremlinul a anunțat că va „pleca în Belarus”.

Și blogeri militari pro-război remarcă aceeași atitudine naivă a lui Prigojin: „Evgheni Prigojin era absolut liniștit în privința siguranței personale. Era pe cale să negocieze afaceri legate de Africa cu opțiuni și scenarii foarte bune, după părerea lui. El credea că beneficiile strategice, geo-politice, pe care le putea furniza lui Putin erau de o sută de ori mai importante decât pagubele cauzate de revoltă”.

Interlocutorii au refuzat să vorbească direct despre cine ar putea fi interesat de posibila ucidere a lui Prigojin. Anterior (chiar înainte de rebeliune), surse Meduza apropiate Kremlinului nu au exclus ca activitățile fondatorului Grupului Wagner „să fie oprite de forțele de securitate”.

Acum, interlocutorii apropiați de administrația prezidențială sunt încrezători că, chiar dacă moartea lui Prigojin va fi confirmată, aceasta nu va afecta grav situația politică internă. „Pe radarul publicului nu mai este, de fapt. A fost erou de moment”, a spus unul dintre ei.

Într-adevăr, potrivit sondajelor Centrului Levada, Prigojin a căzut deja din rândul politicienilor în care rușii și-au declarat încrederea. Cu toate acestea, una dintre surse a precizat că în „armată și diverse detașamente de pe front” situația privind sprijinul lui Prigojin (și reacția la moartea sa ipotetică) poate fi diferită.

Cu toate acestea, interlocutorii apropiați de Kremlin nu au exclus că Prigojin ar fi putut supraviețui: „Este un șmecher, un troll. Are informatori în diferite structuri, așa că trebuie să așteptăm”. Totodată, ei au subliniat că dacă decesul va fi confirmat, atunci cel mai probabil serviciile speciale ucrainene vor fi învinuite pentru aceasta (Kremlinul a făcut deja această manevră de mai multe ori): „Desigur, ucrainenii au vrut să ajungă la el dacă dronele ajung la Kremlin și în oraș - de ce să nu ajungă la Prigojin”.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#prigojin mort, #Mihail Hodorkovski, #putin escrocherie , #Prigojin mort