Principalele tendințe economice globale pentru anul 2024. Analiza reputaților experți de la "The Economist"

Duminica, 17 Decembrie 2023, ora 22:49
2730 citiri
Principalele tendințe economice globale pentru anul 2024. Analiza reputaților experți de la "The Economist"

Potrivit jurnaliștilor de la The Economist, cele mai pronunțate tendințe economice globale de anul viitor vor include o creștere puternică a cheltuielilor pentru apărare și introducerea la nivel global a inteligenței artificiale.

În total, The Economist a identificat 10 tendințe economice globale pentru anul viitor.

În primul rând, este vorba despre inteligența artificială (AI), care poate fi considerată o adevărată revoluție în lumea tehnologiei. În ciuda faptului că rețelele neuronale nu sunt profitabile, acest lucru se poate întâmpla în viitorul apropiat.

În plus, The Economist atrage atenția asupra faptului că băncile centrale încep să reducă ratele dobânzilor pe fondul creșterii lente a prețurilor.

Este important să înțelegem că, în ciuda ratei globale a inflației de 5%, consumatorii au tendința de a economisi bani.

În plus, cererea puternică pentru infrastructură crește investițiile pe piețele asiatice cu 4%.

"Eforturile de încetinire a schimbărilor climatice împing consumul de energie regenerabilă cu 11% la un nou maxim, în condițiile în care combustibilii neregenerabili reprezintă încă 4/5 din industrie. Piața vehiculelor electrice este, de asemenea, în creștere, datorită, în parte, sprijinului guvernamental. În prezent, una din 4 mașini produse funcționează cu energie electrică", se arată în articol.

Publicația notează, de asemenea, că se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani pentru sănătate. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul global.

În plus, turismul internațional a avut venituri record de 1.500 de miliarde de dolari în 2023. Este demn de remarcat faptul că oamenii continuă să călătorească în mod activ chiar și în condițiile în care situația geopolitică din lume se deteriorează rapid.

"Din cauza practicii de a lucra de acasă, 20% dintre birourile din SUA sunt goale. Acest lucru este mai puțin adevărat în UE, unde cifra este de aproximativ 8%. Industria publicitară înregistrează, de asemenea, o creștere în așteptarea alegerilor prezidențiale din SUA și a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris", consideră jurnaliștii.

De asemenea, potrivit acestora, războiul ruso-ucrainean în curs de desfășurare va împinge țările din întreaga lume să cheltuiască mai mult pentru apărare.

Potrivit publicației, anul viitor se va pune accentul pe geopolitică, pe tensiunile dintre Washington și Beijing și, bineînțeles, pe războiul din Ucraina.

Migrația forței de muncă se numără printre tendințele care sunt active în prezent și care nu se vor schimba anul viitor. În special, numărul de refugiați ucraineni aflați sub protecție temporară în Polonia a crescut din nou. La sfârșitul lunii octombrie, numărul acestora a depășit 957.000. Este probabil ca tendința de scădere a numărului de refugiați să se fi inversat.

Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Niciun proces nu-l va împiedica pe Donald Trump să candideze și chiar să obțină un nou mandat, crede sociologul Alfred Bulai. În cazul României, alegerile din SUA sunt deosebit de...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#previziuni, #tendinte 2024, #alegeri, #SUA, #Ucraina, #China, #inteligenta artificiala , #stiri externe