Zboruri low-cost, peste tot in lume

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 18:39
3340 citiri
Zboruri low-cost, peste tot in lume
Foto: flightglobal.com

O vacanta pe un alt continent costa la agentiile de turism cateva mii de euro, desi este vorba de numai o saptamana sau doua petrecute de multe ori in tari cu preturi de cateva ori mai mici decat cele din Europa. Pe langa comisionul evident meritat al organizatorilor, singura cheltuiala majora intr-o astfel de vacanta este avionul.

Daca pentru o calatorie in Europa avem de ales intotdeauna intre mai multe companii low cost care se intrec in oferte, pentru a ajunge pe alt continent trebuie neaparat sa scoatem din buzunar cateva sute de euro.

Marile companii au oferte bune, dar numai cand biletul de avion cumparat este dus-intors. Un bilet depaseste 1.000 de euro daca e doar pentru dus, dar pretul scade pana la jumatate cand e cumparat si cel de intoarcere de la aceeasi companie. Daca nu alegem o cursa de linie doar pentru serviciile incluse in pret si ne preocupa bugetul, atunci exista solutii mult mai tentante de la companiile low cost cu zboruri intercontinentale.

Mai mult, daca vacanta e de fapt o calatorie cu un itinerariu complex si fara date fixe, ar putea sa fie nevoie de un bilet doar dus. Din fericire, companiile low cost nu au diferente mai de pret pentru a-i incuraja pe clienti sa cumpere si intoarcerea tot prin ei.

Singurul dezavantaj este ca oferta companiilor low cost este saraca in Romania trebuie mai intai sa ajungem in orasele europene din care se pleaca spre alte continente. Din fericire, cele cateva companii prezente in Romania au oferte destul de bune pentru a ne duce in orasele de unde putem pleca mai departe.

Ajungem la New York cu 400 de euro

Sa luam ca exemplu un zbor spre New York, in martie 2011. Folosind Air France, KLM, Delta Airlines sau Tarom, un bilet dus-intors costa pana in 700 de euro. Totusi, daca vrem doar sa ajungem la New York, va trebui sa scoatem din buzunar 1.355 de euro pentru un zbor cu KLM. Daca alegem Air France, pretul depaseste 2.300 de euro.

Noroc cu Air Berlin. Daca vrem sa ajungem in primavara la New York si sa ramanem acolo sau sa ne vedem de drum prin SUA, nu trebuie sa dam decat 322 de euro cu toate taxele incluse. Si alti 40 de euro ca sa ajungem la Berlin cu Germanwings. In total, ajungem la 400 de euro daca ne rezervam locul pe scaun si avem mult bagaj.

Chiar si dus-intors e mai ieftin. Un bilet dus intors Bucuresti - Berlin poate fi cumparat cu 88 de euro la Germanwings, iar cu Air Berlin zburam dus-intors cu 565 de euro. Ajungem tot la 700 de euro cu loc rezervat si bagaj, dar o companie de linie este probabil mai confortabila pentru un zbor transatlantic.

India cu 270 de euro

Mai ieftin putem sa ajungem si in est daca luam in calcul companiile aeriene low cost, dar trebuie sa mergem mai intai la Istanbul.

Un zbor dus-intors Bucuresti - Mumbai, in luna ianuarie, costa 777 de euro daca folosim KLM si Delta Airlines pentru dus si Air France pentru intoarcere. Mai ieftin e la Turkish Airlines (685 de euro) sau la Austrian Airlines (680 de euro).

Pretul urca mult daca vrem doar sa ajungem in Mumbai si de acolo sa continuam calatoria prin Asia sau chiar in jurul lumii. KLM si Delta Airlines ne duc la Mumbai pentru 1.173 de euro. La Austrian Airlines, cel mai ieftin bilet dus Bucuresti - Mumbai costa 892 de euro, in timp ce Turkish Airlines ne duce pentru 575 de euro.

Dar daca ajungem singuri la Istanbul (autocarul costa 100 de euro dus-intors), exista varianta Air Arabia, un low cost din Sharjah, Emiratele Arabe Unite. In aceeasi perioada, un zbor dus-intors Istanbul - Mumbai costa 370 de euro, la care se adauga cei 100 de euro pentru autocar.

Daca vrem, insa, doar sa ajungem la Mumbai, avionul de la Istanbul costa 219 euro. Cu inca 50 de euro pentru a ajunge la Istanbul, ajungem la un total de 269 de euro. Rezervarea locului costa 10 euro, iar bagajul inca 10.

America de Sud e prea departe si pentru un low cost

America de Sud e mult mai departe, asa ca si pretul mai castiga cateva sute de euro. Peru e destinatia cu cele mai vizibile diferente de pret. Cine ar vrea sa viziteze Machu Picchu in luna martie trebuie sa pregateasca din start 1.263 de euro pentru un zbor KLM Bucuresti - Lima dus intors.

Exista totusi o varianta mai ieftina. Spaniolii de la Air Europa zboara spre Lima cu 700 de euro, dar o fac din Madrid. Asa ca mai trebuie sa adaugam 100 de euro pentru Blue Air sau Wizz Air intre Bucuresti si Madrid.

Air Europa zboara spre mai multe destinatii din America de Sud si Caraibe, dar preturile nu sunt destul de competitive pentru a fi luate in seama. Merita asteptate, insa, oferte pentru Buenos Aires, Caracas, Cancun, Havana si Santo Domingo.

Africa la jumatate de pret cu Air Arabia sau Air Europe

Si destinatiile fierbinti din Africa sunt departe de Romania. Pentru a ajunge in Kenya avem nevoie de 740 de euro daca zburam cu Air France si Kenya Airways sau de 837 de euro daca preferam KLM. Turkish Airlines e mai ieftin si costa 731 de euro. Toate preturile sunt pentru bilete dus-intors Bucuresti - Nairobi in luna martie.

Air Arabia este din nou cea mai buna varianta. 353 de euro costa biletul dus-intors Istanbul - Nairobi, la care se adauga cei 100 de euro pentru transportul dintre Bucuresti si Istanbul. Aproape la jumatate de pret.

In Kenya mai ajung si Air Berlin si Condor, dar pretul unui bilet este chiar mai scump decat cel al unei companii de linie.

Pe partea cealalta a Africii, in Senegal, se poate ajunge cu 1.220 de euro folosind Tarom si Air France. Varianta low cost vine de la Air Europe care cere doar 531 de euro pentru un bilet dus-intors Madrid - Dakar, la care se adauga aproximativ 100 de euro pentru Bucuresti - Madrid. Adica la jumatate de pret.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#bilete low cost, #low cost Asia, #low cost Africa, #low costa America Sud, #low cost SUA , #low cost