Vienna Insurance Group: Sa faci profit din RCA in Romania, o misiune imposibila! Plafonarea nu e in regula

Duminica, 26 Martie 2017, ora 13:43
3990 citiri
Vienna Insurance Group: Sa faci profit din RCA in Romania, o misiune imposibila! Plafonarea nu e in regula
Foto: Arhiva/Ziare.com

Piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) nu este profitabila in Romania si este greu de crezut ca vreun jucator local obtine profit din acest segment, a declarat membrul consiliului director al Vienna Insurance Group (VIG) Roland Groll, la o intalnire cu jurnalistii romani.

Vienna Insurance Group detine trei companii importante pe piata locala, respectiv Asirom, Omniasig si BCR Asigurari de Viata. In luna februarie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat preluarea companiei AXA Asigurari de Viata, filiala locala a gigantului AXA, de catre VIG, prin intermediul subsidiarei BCR Asigurari de Viata, dupa ce tranzactia a fost anuntata in luna august a anului trecut.

"Daca cineva spune ca face profit din RCA in Romania, nu il cred", a subliniat Groll.

In opinia oficialului VIG, piata RCA nu este profitabila in circumstantele actuale.

"In ultimii ani acest lucru a fost o misiune imposibila", a completat membrul VIG, precizand ca, spre deosebire de Romania, piata RCA din Austria este profitabila.

Pe de alta parte, oficialul VIG spune ca segmentul RCA a crescut anul trecut pe piata romaneasca.

"Anul trecut am avut parte de o crestere, mai ales pe piata RCA, iar toate celelalte linii de business, cu exceptia asigurarilor de sanatate, au scazut", a mentionat Groll.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru RCA a atins anul trecut valoarea de 4 miliarde de lei, in crestere cu 29,5% fata de 2015, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Exprimat in unitati anuale, numarul de contracte RCA incheiate in 2016 a fost de 4,9 milioane, cu 5% mai multe decat in anul precedent.

Totusi, reprezentantul VIG apreciaza ca nivelul pietei RCA va scadea semnificativ, pe fondul plafonarii preturilor.

"Ceea ce vedem din Viena este ca ati creat o limita maxima pentru tarifele RCA, ceea ce in viziunea noastra nu este in regula, pentru ca aceasta este o decizie pe care trebuie sa o ia compania de asigurari. Rezultatele pentru companiile de asigurari au fost foarte proaste de-a lungul ultimilor ani, iar acest lucru a dus la cresterea primelor brute subscrise", a declarat directorul general al Vienna Insurance Group, Elisabeth Stadler.

In ceea ce priveste previziunile pentru acest an, ea spune ca trebuie sa vada ce daune vor veni dupa aceasta plafonare.

Plafonarea preturilor de pe piata RCA a intrat in vigoare in noiembrie 2016, urmand ca acestea sa expire la sase luni dupa intrarea in vigoare, adica pe 19 mai.

Referindu-se la profitabilitatea companiilor detinute de VIG in Romania, Groll vede doua scenarii. Daca vor putea calcula in mod normal preturile asigurarilor RCA dupa 19 mai, companiile vor putea obtine rezultate bune. Pe de alta parte, daca va aparea alta reglementare sau plafonare, atunci firmele nu vor putea calcula preturile singure, ceea ce va insemna o lovitura pentru rezultatele financiare ale grupului.

Primele cinci firme de asigurare din Romania detineau la finalul anului trecut 63,7% din piata, compania Allianz-Tiriac incheind anul ca lider, in timp ce primii cinci jucatori din piata RCA detineau o cota de 74,1%, potrivit ASF.

Euroins a devenit liderul pietei RCA la finalul anului trecut, cu o cota de piata de 20,7%, depasind fostul lider, Asirom (17,3%). La jumatatea anului trecut, Asirom avea o cota de piata de 22,3%, iar Euroins detinea 18,4%.

In topul pe 2016 urmeaza City Insurance (16,1%), Carpatica (10,5%), Allianz-Tiriac (9,5%), Omniasig (9%), Groupama (7%), Generali (5,1%) si Uniqa (4,9%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Vienna Insurance Group RCA Romania profit , #RCA