Val de scumpiri de la 1 aprilie, inclusiv la tigari si bere (Video)

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:23
8499 citiri
Val de scumpiri de la 1 aprilie, inclusiv la tigari si bere (Video)

Incepand cu 1 aprilie se vor scumpi berea si tigarile, tariful de trecere a podurilor peste Dunare se va majora, iar coplata va intra in vigoare in sistemul national de sanatate.

Nivelul accizei specifice aplicat in cazul tigarilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 tigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014, in crestere fata de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 tigarete. In prezent, pretul mediu al unui pachet de tigari este de 11,9347 lei si ar putea ajunge la 12,32 lei, dupa majorarea accizelor.

Si acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri.

"Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%.

Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct", a explicat Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.

Pasapoarte mai scumpe

Pasapoartele vor deveni mai scumpe, de la 1 aprilie, odata cu cresterea taxei de emitere a acestor documente. Explicatia este aceea ca, de luni, Compania Nationala "Imprimeria Nationala"(CNIN) va percepe tarife crescute pentru blanchetele pasapoartelor.

Pasapoartele se scumpesc, de la 1 aprilie

Pasapoartele care vor costa mai mult sunt cel simplu temporar si cel electronic simplu.

Astfel, pentru un pasaport simplu temporar, cetatenii romani vor plati 100 de lei, in loc de 84 de lei, in timp ce pentru pasaportul electronic pretul va fi de 270 de lei in loc de 244 de lei.

Cresterea tarifara se aplica, insa, in cazul pasaportului simplu temporar, doar celui cu valabilitate de cinci ani - adulti si minori peste sase ani. In schimb, pentru pasaportul electronic simplu in cazul minorilor de pana in sase ani, cu valabilitatea 3 ani, pretul nu sufera nicio schimbare, ramanand de 244 de lei.

Taxa pentru spitalizare

Din luna aprilie, romanii vor plati si o taxa pentru spitalizare. Pacientii vor plati incepand cu luna aprilie a acestui an o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.

Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital. Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scumpire tigari 1 aprilie, #scumpiri 1 aprilie 2013, #scumpire bere 1 aprilie 2013, #introducere coplata spitale, #taxa spitalizare, #pasapoarte scumpire 1 aprilie , #scumpiri