Serviciile de transport aerian, tigarile si fasolea boabe s-au scumpit cel mai mult in luna august

Joi, 10 Septembrie 2020, ora 10:46
4069 citiri
Serviciile de transport aerian, tigarile si fasolea boabe s-au scumpit cel mai mult in luna august
Foto: Unsplash

Serviciile de transport aerian, tigarile si fasolea boabe s-au scumpit cel mai mult in luna august, fata de iulie, in timp ce preturile la cartofi, combustibili si servicii de telefonie au scazut in perioada mentionata.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate joi, preturile la serviciile de transport aerian au crescut cu 9,95% in luna august a acestui an, fata de iulie 2020, respectiv cu 28,64% in comparatie cu luna decembrie a anului trecut. Serviciile de telefonie s-au ieftinit in august cu 0,03% fata de iulie, dar au crescut cu 0,58% fata de luna decembrie.

Tutunul si tigarile s-au scumpit cu 0,36% in luna august comparativ cu luna anterioara si cu 6,81% fata de decembrie anul trecut. Combustibilii s-au ieftinit cu 0,21% in august fata de iulie, iar raportat la decembrie 2019 pretul acestora este mai mic cu 8,39%.

In ceea ce priveste marfurile alimentare, fasolea boabe si alte leguminoase s-au scumpit in august cu 2,21% fata de iulie si cu 15,2% fata de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, in luna august a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 15,76%.

In schimb, in luna august, s-au cartofii, cu 6,58% fata de iulie si cu 6,94% comparativ cu finalul anului trecut.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,7% in luna august a acestui an, de la 2,8% in iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar marfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

"Preturile de consum in luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, au crescut cu 2,7%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2019 - august 2020) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2018 - august 2019), calculata pe baza IPC, este 3,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", se arata in comunicatul INS.

Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.

"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preturi, #cresteri, #servicii, #transport, #tigari, #fasole , #stiri preturi