Plafonarea RCA. Seful Concurentei: Am deschis cutia Pandorei. Grupuri de interese din alte sectoare ar putea sa vina cu acest gen de propuneri

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 13:43
6588 citiri
Plafonarea RCA. Seful Concurentei: Am deschis cutia Pandorei. Grupuri de interese din alte sectoare ar putea sa vina cu acest gen de propuneri
Foto: Facebook/UNTRR

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, vede un pericol in decizia statului de a interveni pe piata politelor RCA si plafonarea preturilor.

Acest precendent ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice sa ceara acelasi lucru, ceea ce ar afecta concurenta si ar fi in detrimentul consumatorilor, a declarat, sambata, Bogdan Chiritoiu.

"Ramane problema strategica, faptul ca am deschis cutia Pandorei. Pentru prima data, am acceptat ca ar fi posibila o interventie a statului sa se plafoneze preturile. Este foarte posibil ca, la RCA, sa se ajunga la o plafonare pentru sase luni, lucru permis de Legea concurentei, dar, repet, pentru situatii exceptionale.

Pana acum aceasta clauza nu a mai fost folosita decat o singura data, in 1997, pentru un subiect relativ minor", a spus Chiritoiu, in cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurentei la Sinaia.

El a amintit ca, in perioada de boom al cotatiei petrolului, s-a incercat plafonarea pretului carburantilor, insa pana la urma acest lucru nu s-a facut. Intre timp, pretul petrolului a scazut foarte mult si preturile la pompa s-au diminuat si ele.

"Nu am vrea sa devina o practica (plafonarea preturilor - n.red.), de-asta spun ca este un risc strategic. Odata deschisa aceasta posibilitate, poate sa creasca apetitul si altor grupuri de interese din alte sectoare economice, sa vina cu acest gen de propuneri. Este periculos, intrucat cea mai buna protectie este concurenta intre actorii din piata.

Daca vine statul si stabileste el un pret, e un risc ca statul sa cartelizeze piata. In loc ca acest lucru sa fie facut de companii, intalnindu-se pe la colturi, vine statul si ii cartelizeaza el si, pe termen mediu, este mai rau pentru consumatori", a subliniat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a finalizat in decembrie anul trecut o analiza sectoriala pe acest domeniu si a emis opt recomandari, din care sapte vor fi preluate in legislatie.

Care e cea mai mare problema cu RCA

Presedintele Consiliului Concurentei crede ca cea mai mare problema a acestei piete este faptul ca cineva plateste polita RCA si altcineva este beneficiarul.

"Problema cea mai mare la RCA este faptul ca interesele cumparatorului si interesele beneficiarului de polita RCA nu sunt aliniate. Aceasta este o reteta de esec, de ineficienta economica. Unul plateste si altul beneficiaza. Deci faptul ca pe polita RCA eu nu-mi repar masina mea, ci isi repara un tert masina, ma face pe mine sa vreau sa am un RCA cat mai ieftin, ca sa bifez ca il am, sa spun ca mi-am facut datoria, dar in acelasi timp nu ma intereseaza daca firma de asigurari isi face bine treaba, il despagubeste pe celalalt la timp sau ii repara masina bine.

Aceasta creeaza cea mai mare disfunctionalitate in piata de RCA. Din acest motiv, o recomandare era sa incercam sa unim interesele clientilor si ale beneficiarilor", a afirmat Chiritoiu.

OUG prevede repararea masinii pe propriul RCA

Potrivit acestuia, Guvernul a introdus, in noua ordonanta de urgenta din acest domeniu, un mecanism de compensare directa.

"Adica, daca sunt victima a accidentului, ma duc si imi repar masina pe RCA-ul meu, urmand ca firma mea de RCA sa se despagubeasca ulterior de la firma de asigurari a celui care m-a lovit.

In acest fel, credem noi, oamenii vor avea interesul sa cumpere produse mai bune de RCA, pentru ca stiu ca vor beneficia ei de aceste polite", a adaugat Chiritoiu.

Faptul ca OUG permite incheierea unor polite RCA pe o luna ar putea duce la cresterea preturilor in piata.

"Ce as pune ca minus este faptul ca se merge pe contracte pe durata foarte scurta la persoane fizice, deci ideea de a reduce de la minimum de sase luni, cum era inainte, la o luna. Acest lucru, pentru noi, inseamna un risc sa scada gradul de cuprindere, sa fie mai putine polite RCA si sa creasca preturile. Dupa un an, vom evolua impactul acestei masuri, in ideea ca, daca intr-adevar vedem ca a scazut gradul de cuprindere, atunci putem reveni la minimum sase luni", a mai afirmat oficialul Concurentei.

Afla ce prevederi contine ordonanta de urgenta date de Guvernul Ciolos referitor la RCA

Joi, ca urmare a protestului transportatorilor, ASF a decis o plafonare a pretului RCA la 7.500 de lei pentru 6 luni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#plafon RCA consiliul concurentei, #preturi RCA consiliul concurentei , #RCA