Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Se ieftineste curentul: De cand platim mai putin si cu cat

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:34
7294 citiri
Se ieftineste curentul: De cand platim mai putin si cu cat
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretului energiei electrice la consumatorul final ar putea scadea cu 3-5%, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"In acest an, la nivelul furnizarii de energie electrica si distributiei de energie electrica s-au inregistrat niste elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrica cu cateva procente, am avut o evolutie ratei de inflatie favorabila.

Aceste doua lucruri coroborate vor aduce, cu siguranta, un aspect pozitiv la fixarea pretului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem ca acest pret va scadea cu cateva procente", a spus Niculae Havrilet, prezent la conferinta anuala a Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie

De cand ar urma sa se ieftineasca curentul

Pretul ar urma sa scada incepand cu 1 ianuarie 2016. Havrilet a precizat ca reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distributie, iar in factura finala scaderea ar urma sa fie de 3-5%. Reducerea nu vizeaza certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.

Pe de alta parte, Silvia Vlasceanu, director general al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), a declarat ca reducerea efectiva s-ar putea sa fie cu totul alta.

"Deocamdata este o veste si pentru noi pentru ca nu stiam de procent sau de intentia Autoritatii de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am inteles, la o prima analiza a dosarelor sau a informatiilor transmise de operatori acesta ar fi concluzia ANRE ca ar trebui sa scada tarifele de distributie. Inca nu stim si nu este decizia finala pentru ca urmeaza niste analize mai aprofundate.

In orice caz, orice reducere a tarifelor de distributie si de transport, probabil, care sunt in sarcina Autoritatii de Reglementare, nu inseamna automat si o reducere a facturii consumatorului final. Diferenta intre ceea ce se reduce la consumatorii finali si ceea ce se reduce cu tarifele de distributie nu poate sa fie si probabil ca nici nu va fi acesta", a spus Silvia Vlasceanu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pret energie electrica, #energie electrica ieftineste, #ieftineste curent , #curent