Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA la alimente? Anunt de ultima ora de la Ministerul Agriculturii

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:26
5384 citiri
Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA la alimente? Anunt de ultima ora de la Ministerul Agriculturii

Vom analiza fiecare portita legislativa, impreuna cu institutiile abilitate, Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), astfel incat sa nu existe o crestere a preturilor alimentelor inainte de reducerea TVA la 9%, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"In ultimele zile exista aceasta perceptie ca unele magazine vor sa mareasca preturile inainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenti, dar in egala masura si cei de la Consiliul Concurentei si de la ANPC. In masura in care legea ne va permite, vom interveni cu siguranta. Eu am avut discutii la MADR cu retailerii si ne-au asigurat ca nu vor creste preturile pana la 1 iunie. O sa propunem, in zilele urmatoare, solutii de genul pret vechi - pret nou.

Nu stiu daca este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portita legislativa astfel incat sa ne asiguram ca va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adica 20 milioane de romani. Consider ca toate semnalele din piata sunt foarte bune de aici plecam in discutiile noastre cu toate institutiile. Asociatia Marilor Retaileri de Magazine ne-a asigurat ca nu vor creste preturile in aceasta perioada, dar de la asigurari si pana la ceea ce se intampla in practica trebuie sa analizam cu toate institutiile statului", a mentionat seful MADR.

Guvernul scade TVA, comerciantii profita: Cresc preturile treptat pana la 1 iunie

Acesta a precizat ca reducerea TVA la lapte si produse lactate de la 1 iunie se va vedea printr-o scadere a pretului la raft, dar va insemna si o relansare a consumului.

"Daca initial nu se vorbea de reducerea TVA la lapte si produse lactate, am insistat foarte tare si eu si primul ministru, mai ales pe fondul reducerii cotelor de lapte, sa avem o masura care sa vina in sprijinul procesatorilor, producatorilor si tuturor celor care sunt pe filiera laptelui. Rezultatul final va fi acela, si sunt convins de acest lucru, ca pretul va scadea", a explicat ministrul.

Alimentele se scumpesc inainte de scaderea TVA - Ponta da asigurari: Imposibil sa nu se vada la preturi

Un experiment realizat de B1 Tv a demonstrat ca reducerea TVA de la 24 la suta la 9 la suta pentru alimente pare sa fie "sabotata" de marii retaileri, care au inceput sa majoreze constant preturile, in ultimele doua saptamani, inainte ca masura Guvernului sa intre in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#scumpiri alimente TVA, #scumpiri alimente raft, #scumpiri alimente comercianti , #scumpiri