Scandalul RCA: Asociatia Service-urilor Auto sustine ca Romania risca infringement si amenzi de la UE

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:09
3286 citiri
Scandalul RCA: Asociatia Service-urilor Auto sustine ca Romania risca infringement si amenzi de la UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania risca, in orice moment, infringementul din partea Uniunii Europene, dar si amenzi aplicate statului roman, suportate de catre cetateni, prin taxe si impozite, din cauza nivelului ridicat de cost al politei RCA, atentioneaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).

"ASF a redus, in data de 17 octombrie 2016, pretul RCA cu 40% pentru transportatori (pret plafonat la 7.534 lei) si a majorat cu 31% pretul RCA pentru persoanele fizice (de la 466 de lei la 610 lei).

Decizia de plafonare a tarifelor RCA, desi rezolva pe termen scurt problema pretului RCA pentru transportatori, are ca efect defavorizarea persoanelor fizice (...) pretul RCA pentru tineri a crescut cu peste 300%, de la un cost de aproximativ 585 de lei, in luna iunie 2014, la 1.760 lei in luna februarie 2016.

Din cauza pretului prohibitiv al politei RCA, nivelul de asigurare al parcului auto national scade aproape de 70%, situatie cauzata in special, de nivelul ridicat de cost al politei RCA.

Romania risca, in orice moment, sanctiuni de infringement din partea UE, amenzi colosale aplicate statului roman si suportate tot de catre cetateni, prin taxe si impozite", mentioneaza sursa citata.

Potrivit ASSAI, produsul RCA a cunoscut, in 2016, cea mai mare crestere de pret (24%) dintre toate produsele comercializate in Romania din ultimul an, acesta avand si caracter obligatoriu.

"Pentru a reduce numarul de reclamatii, ASF a emis Norma 24/2014 care limita accesul pagubitilor RCA de a le fi analizate reclamatiile adresate catre ASF, in cazul in care reclamatiile erau transmise prin reprezentanti legali ai acestora.

Curtea de Apel Bucuresti corecteaza norma ASF prin solutia data in dosarul nr. 5430/2/2015, pronuntata in data de 03.02.2016. In urma unui proces castigat in instanta de catre un service auto, pagubitii RCA pot adresa din nou reclamatii la ASF prin intermediul mandatarilor, drept ce le-a fost furat in mod abuziv de catre ASF, timp de un an si 3 luni", se noteaza in comunicatul ASSAI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#RCA pret infringement Romania, #Romania amenzi pret RCA , #RCA