Romanii care au platit facturi de electricitate umflate cu 20% nu isi pot recupera prea curand banii

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 15:37
8370 citiri
Romanii care au platit facturi de electricitate umflate cu 20% nu isi pot recupera prea curand banii
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cauza unor firme care au vrut sa castige bani usor, multi romani au platit pentru electricitate, vreme de sapte ani la rand, cu 20% la suta mai mult decat ar fi fost normal.

Consiliul Concurentei a amendat inca din ianuarie societatile pe care le considera vinovate de incalcarea legii, iar acum propune doua modalitati prin care romanii pagubiti sa isi poata recupera banii pierduti.

Consiliul Concurentei a amendat, la inceputul anului, societatile Ecro SRL, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, Landis+Gyr AG si SE Electrica SA cu aproape 16 milioane de euro.

Institutia sustine ca s-a impus aplicarea unei astfel de sanctiuni dure din cauza ca toate cele sase societati "au participat la o intelegere pentru impartirea unor licitatii publice organizate de operatorii retelelor de distributie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A.

Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.

Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, miercuri, ca romani din toata tara au platit cu pana la 20% mai mult pentru energia electrica din cauza practicii neconcurentiale si ca exista doua cai prin care consumatorii pagubiti isi pot recupera banii.

"Exista doua modalitati prin intermediul carora consumatorii pagubiti isi pot recupera banii. Prima este sa actioneze in baza unei directive europene transpuse anul trecut in legislatia romaneasca si sa incerce sa isi recupereze banii in instanta. Dar e complicat, indiferent daca ar face-o individual sau daca s-ar grupa si ar da in judecata la comun.

La acest moment, noi comunicam cu ANRE, pentru ca ne dorim ca ei sa calculeze prejudiciul si sa plafoneze cheltuielile pe care le recunosc astfel incat consumatorii sa isi recupereze banii pierduti. Am vorbit cu dumnealor inca de la inceputul anului, ne-au cerut toate datele din motivarea noastra in cauze, iar noi le punem la dispozitie aceste date.

Aceasta motivare este documentul in baza caruia noi ne vom apara deciziile in instanta, in cazul in care parte dintre societatile amendate vor alege sa atace decizia noastra", a declarat Bogdan Chiritoiu, intr-o interventie telefonica la Digi24.

Reamintim ca pretul pe care consumatorii casnici romani il platesc pentru energie electrica este reglementat. Asta inseamna ca un furnizor poate cumpara electricitate la ce pret doreste, dar nu o poate vinde populatiei decat la un pret aprobat de stat. In aceste conditii, aceasta aprobare a pretului este instrumentul care i-ar ajuta pe romanii pagubiti sa isi recupereze mai usor banii, considera Consiliul Concurentei.

Dar, chiar si pe aceasta cale, romanii tot nu vor reusi sa isi recupereze prea curand paguba...

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#preturi electricitate majorate Consiliul Concurentei, #ANRE Consiliul Concurentei pret electricitate , #curent