RA-APPS incearca sa vanda ce n-a reusit in 2012 - vezi preturile

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 18:573792 citiri
RA-APPS incearca sa vanda ce n-a reusit in 2012 - vezi preturile

RA-APPS a decis sa scoata din nou la vanzare, prin licitatie cu strigare, sase apartamente din zona centrala a Capitalei, un nou teren aferent complexului Magurele si trei vile din statiuni montane si pe litoral, dupa ce majoritatea licitatiilor organizate anul trecut au esuat din lipsa de ofertanti.

Pentru apartamentele din Bucuresti, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a organizat, de altfel, licitatii si anul trecut, dar fara succes. Chiar si in aceste conditii, regia pastreaza acelasi pret de pornire pentru apartamentele ofertate.

Astfel, in prima saptamana din luna februarie, regia va oferi din nou la vanzare un apartament cu 4 camere, de 107 metri patrati, de pe Bulevardul Nicolae Balcescu 9 (la acelasi pret de pornire ca si anul trecut, de 146.000 euro), un apartament cu 4 camere, de 138 metri patrati, de pe Bulevardul Nicolae Balcescu 35 (tot la pretul de pornire de 180.000 euro) si un apartament cu 3 camere, de 87 metri patrati, de pe Bulevardul Regina Elisabeta 25 (tot la acelasi pret de pornire de 98.200 euro).

La acestea se adauga un apartament cu 3 camere, de 83 metri patrati, de pe strada Luterana 5 (cu acelasi pret de pornire de 73.000 euro), un apartament cu 5 camere, de 196 metri patrati, de pe Calea Calarasilor 79 (tot la pretul de pornire de 286.000 euro) si un apartament de 82 metri patrati de pe strada Av. Teodor Iliescu (cu 124.300 euro).

RA-APPS va incerca de aceasta data sa vanda si vila Marul din statiunea Neptun (cu 387.300 euro pret de pornire), vila Agigea din Eforie Nord (1,1 milioane euro) si vila Predeal din aceeasi statiune montana (240.300 euro).

Activele ofertate sunt completate de un nou teren aferent complexului Magurele (11 metri patrati, 120.000 euro) si un teren de 2.656 metri patrati din Predeal (438.000 euro).
Preturile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vanzare a fost aprobata de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici pana in prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf si Mara, autoritatile precizand ca acestea urmeaza sa fie scoase la vanzare "ulterior".

Miercuri, Guvernul a prezentat lista imobilelor RA-APPS ocupate de catre persoane fizice

Premierul Victor Ponta a anuntat ca numarul locuintelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care sa se adauge inca zece vile de protocol pentru seful statului, presedintii Parlamentului si prim-ministru, iar restul activelor sa fie vandute.

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de institutii publice, ambasade, partide, sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifra stabilita pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.

Consultanti imobiliari au declarat ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un profit mai bun pentru stat.

Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie.

Infiintarea fondului de investitii ar trebui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante, care sa atraga investitori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News