Primul aviz negativ in Parlament pentru ordonanta care ingheata preturile RCA

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 16:51
3172 citiri
Primul aviz negativ in Parlament pentru ordonanta care ingheata preturile RCA
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii din Comisia de Buget-Finante au dat aviz negativ, luni, ordonantei de urgenta care prevede plafonarea preturilor RCA.

Senatorii isi motiveaza decizia spunand ca masurile prevazute in actul normativ nu reprezinta o rezolvare a problemelor reclamate de transportatori.

Astfel, senatorii din Comisia de Buget-Finante vor merge in plen cu propunerea de a respinge aceasta ordonanta de urgenta, potrivit Digi 24.

In plus, acestia au aratat ca in Parlament exista deja un proiect de lege care prevede masuri similare cu cele incluse in OUG.

Actul normativ a fost adoptat deja in Senat si urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor, for decizional.

Afla ce contine proiectul de lege legat de politele RCA

La dezbaterile privind OUG pe tema RCA au participat doar membrii PSD si UDMR din Comisia de Buget-Finante a Senatului.

Ce prevede ordonanta de urgenta

OUG privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 septembrie si este in vigoare de la acea data.

Printre prevederi se numara inghetarea preturilor RCA pe o perioada de sase luni, iar valoarea plafoanelor ar trebui sa fie anuntata in aceasta saptamana de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Pentru a rezolva problema pe termen scurt si pentru a da timp institutiilor responsabile sa implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor si dupa consultari cu Consiliul Concurentei, vom veni in acest proiect de ordonanta si cu propunerea de a ingheta preturile primelor de asigurari obligatorii pentru o perioada de 6 luni.

Pe baza ordonantei, in termen de 30 de zile, ASF va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurari, care sa fie pretul de referinta pentru asigurari pe urmatoarele sase luni, pretul de referinta la nivelul caruia sa fie inghetat nivelul pretului pe care il vor plati asiguratorii", a explicat premierul Dacian Ciolos la momentul adoptarii ordonantei.

In afara de stabilirea plafonului la care se vor ingheta tarifele, OUG mai prevede ca in cele 6 luni sa fie pus la un punct un sistem de control si de urmarire a pretului RCA de catre ASF, dar si alte masuri precum:

  • - contractul poate fi incheiat pe o luna sau multiplu de o luna pana la 12 luni;
  • - contractul poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada in care ii este suspendat dreptul de ciruclatie sau vehiculul e imobilizat;
  • - persoana vatamata e despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul celui care a produs accidentul;
  • - in stabilirea pretului RCA se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • - asiguratorii vor fi obligati sa puna la dispozitia asiguratilor, la cerere, si metoda de calcul pe care a fost determinata valoarea politei;
  • - ASF va putea, pe baza acestui cadru normativ, sa ceara asiguratorilor sa notifice majorarea pretului RCA in sistemul de control;
  • - daca despagubirea nu e platita la termen, sa se perceapa penalitati de intarziere.

Masurile luate de Guvern prin ordonanta de urgenta vin in contextul in care transportatorii au protestat, luna trecuta, in numar mare in Capitala si in mai multe orase din tara, fata de scumpirea RCA. Ei au cerut atunci plafonarea tarifelor la nivelul celor inregistrate la inceputul lui 2015.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ordonanta RCA respinsa, #aviz negativ ordonanta RCA , #RCA