Prima declaratie a sefului ASF dupa protestul transportatorilor - I se mai cere demisia?

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 17:31
4754 citiri
Prima declaratie a sefului ASF dupa protestul transportatorilor - I se mai cere demisia?
Foto: Digi 24

Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a confirmat, joi, ca tariful RCA pentru un camion de peste 16 tone va fi plafonat la 7.500 de lei, asa cum au anuntat transportatorii. In plus, se pare ca patronatele din industrie nu ii mai cer demisia, cel putin deocamdata.

"Am stabilit sa livram cat putem de repede tarifele de referinta, in speta tarifele maximale pe categorii de vehicule. Mai multe nu pot sa va spun. Vom avea in continuare consultari, a ramas inclusiv pentru tarifele finale sa facem consultari cu transportatorii, dar si cu celelalte parti implicate.

Consiliul Concurentei e implicat in proces, iar astea (tarifele - n.red.) vor fi adoptate prin hotarare de guvern. Si Ministerul Finantelor trebuie sa fie implicat, si asiguratorii", a transmis Misu Negritoiu, la finalul negocierilor cu transportatorii, care au protestat in Bucuresti, in fata Guvernului, timp de cateva ore.

ASF are termenul legal de 30 de zile pentru a prezenta pragurile maxime pentru RCA, insa seful institutiei estimeaza ca va da cifrele in aproximativ 2 saptamani.

Ziare.com a transmis cele mai importante momente ale manifestatiei

La randul lor, reprezentantii patronatelor din industrie au precizat ca a fost mai bine ca cei din conducerea ASF nu si-au dat demisia, caci criza pretului RCA ar fi durat mai multe luni.

"Ca e un om sau altul in fruntea ASF-ului... pentru noi nu conteaza. Am cerut demiterea conducerii ASF pentru ca nu reuseau sa calmeze situatia. Dar intr-un fel a fost bine ca nu si-au dat demisia azi, deoarece se adancea criza noastra cu cateva luni, ca ar fi durat pana cand parlamentarii ar fi ales alta conducere. Acum, ramane la latitudinea Parlamentului daca ii mai cere demisia, sau la latitudinea ASF, daca dansii vor sa-si dea demisia", a explicat un reprezentant al transportatorilor prezent la negocieri.

Sursa: UNTRR

Anterior, Augustin Hagiu, presedintele de onoare al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), a declarat ca delegatia protestatarilor a ajuns la o intelegere cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dupa 7 ore in care manifestantii au stat in fata Guvernului.

"O delegatie formata din 4 colegi ai patronatelor care au manifestat azi au avut discutii cu reprezentantii ASF. In urma acestor discutii am primit documentul ce e semnat chiar acum. Se pare ca nu vom mai avea parte de jaf (...) Am castigat batalia, ceea ce e important sa facem e ca aceste tarife si principiul tarifului de referinta sa nu fie valabil pentru 6 luni. Dar daca vor indrazni sa amendeze proiectul din Parlament si sa renunte la aceste lucruri, atunci vom reveni in Bucuresti.

Trecem de la tarife nesimtite, ce porneau de la 12.000 de lei si ajungeau pana la 100.000 de lei, la un maxim 7.500 de lei (pa an - n.red.) si acesta va fi plafonul pentru cea mai incarcata categorie, cea de autovehicule cu o masa mai mare de 16 tone", a transmis Augustin Hagiu.

Transportatorii au protestat, joi, pentru ca ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern nu prevede un plafon clar, caci aceasta responsabilitate revine ASF, insa ei au vrut sa fie siguri ca vor obtine un tarif mai mic decat cel practicat in prezent.

OUG prevede inghetarea pretului politei auto obligatorii pe termen de 6 luni, timp in care ASF trebuie sa urmareasca evolutia pietei si sa ia deciziile necesare pentru a evita izbucnirea unei noi crize dupa aceasta perioada.

In plus, in Senat a fost adoptat de curand un proiect de lege pe tema RCA, care cuprinde multe dintre cererile transportatorilor, insa acesta mai are nevoie de votul deputatilor si de promulgarea presedintelui pentru a intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Misu Negritoiu negocieri RCA, #seful ASF negocieri RCA, #transportatori negocieri RCA, #protest RCA, #pret RCA , #RCA