Prețurile la alimentele de bază în funcție de regiunile României. Care a fost cea mai scumpă piață de legume din țară în luna septembrie

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 03:05
12075 citiri
Prețurile la alimentele de bază în funcție de regiunile României. Care a fost cea mai scumpă piață de legume din țară în luna septembrie
Cea mai scumpă piață din România, în luna septembrie, a fost în Sfântu Gheorghe FOTO covasnamedia.ro

Românii care locuiesc în centrul țării au cheltuit, în luna septembrie 2021, cei mai mulți bani pentru produsele alimentare cumpărate din piețele agroalimentare din reședințele de județe, potrivit datelor publicate într-un raport al Institutului Național de Statistică.

Datele analizate de Ziare.com în 21 de județe din toate regiunile țării indică faptul că municipiul Sfântul Gheorghe are cea mai scumpă piață din România, urmat la mare depărtare de Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, București, Brașov și Cluj.

La polul opus se află Brăila, cu cea mai ieftină piață din România în luna septembrie. De altfel, județele din zona Moldovei au prețurile cele mai mici la legume, dar și la produsele lactate și ouă, reiese din raportul Institutului de Statistică.

Cercetarea INS a urmărit prețurile medii la principalele produse vândute în piețele agroalimentare din municipiile reședință de județ, în luna septembrie 2021, potrivit insse.ro.

Au fost analizate prețurile din piețele agroalimentare la nouă produse alimentare care nu lipsesc din cămara românilor la început de toamnă: cartofi, roșii, vinete, ardei gras, castraveți, struguri, dar și la alimentele cumpărate frecvent, indiferent de anotimp: lapte, brânză și ouă.

Concluzia, după compararea prețurilor în piețe din 21 de reședințe de județ, este că ardelenii și bănățenii au avut cel mai scump coș de cumpărături de toamnă, în schimb, locuitorii din Brăila, Iași, Piatra Neamț, Vaslui și Buzău au cheltuit mult mai puțin pentru conservele de legume, pentru struguri, dar și pentru alimentele de zi cu zi.

Sfântu Gheorghe este de departe orașul cu cele mai mari prețuri în piața de legume din România. Deși se află într-o zonă considerată patria cartofilor, aici un kilogram costă 3 lei, în timp ce la Târgoviște, de exemplu, aceeași cantitate de cartofi s-a vândut în septembrie cu 1,44 lei. Totuși, cel mai mare preț pentru această legumă a fost, în același interval de referință, în piața din Deva, cu 3,31 lei/kg/cartofi.

Pentru un coș de cumpărături în care intră câte un kilogram de cartofi, roșii, ardei gras, castraveți, vinete, struguri, brânză, un litru de lapte și un ou, un localnic din Sfântu Gheorghe a plătit 73,29 lei.

Pe locul al doilea în topul celor mai scumpe piețe de legume se situează Alba Iulia, cu un preț total de 64,89 de lei, pentru un coș de cumpărături cu produsele menționate anterior.

Timișoara ocupă locul al treilea în topul celor mai scumpe piețe de legume din țară, cu un preț total la coșul de cumpărături de 62,19 lei, urmată îndeaproape de piața din Râmnicu Vâlcea, cu un preț pe coș de 61.05 lei, aproape identic cu cel din București, unde valoarea în luna septembrie a fost de 60,63 de lei. Locul cinci este ocupat de Brașov cu 59,42 de lei, urmat îndeaproape de Cluj Napoca, dar cu un preț pentru aceeași cantitate de produse 59, 17 lei.

La polul opus, unde legumele pentru conservele de toamnă au fost printre cele mai ieftine din țară, se află piața din Brăila, cu valoarea pentru un coș de cumpărături de 48,86 de lei, urmată de piața din Piatra Neamț cu 51,55 de lei/coș, Iași cu 52,19 lei/coș, Buzău cu 53,19 lei/coș și Vaslui cu 53,39 lei/coș.

Chiar dacă nu se regăsesc în topul piețelor cele mai scumpe sau cele mai ieftine, sunt anumite orașe din țară care se remarcă prin prețul cel mai mare din România la un anumit produs alimentar.

De exemplu, la Suceava s-au vândut cele mai scumpe ouă, cu 1.50 pe bucată, în condițiile în care în cele mai multe piețe din țară, un ou a costat în septembrie mai puțin de un leu.

Laptele cel mai scump a putut fi cumpărat din piața din Tulcea, unde un litru s-a vândut în septembrie cu 6 lei, aproape dublu față de restul țării.

În piața din Deva s-au vândut cei mai scumpi ardei cu 8 lei kilogramul, în condițiile în care un preț mediu la nivel național ar fi de 5,50/kg.

Cei mai scumpi struguri s-au putut cumpăra din piețele din Râmnicu Vâlcea, cu 9,38 lei/kg, respectiv Alexandria, cu 8,75/kg, în timp ce în județele recunoscute pentru culturile de viță de vie, prețul pentru un kilogram de struguri nu a fost deloc mai mic, 7,61 de lei la Ploiești (oraș aflat lângă podgoriile din Valea Călugărească și Urlați), Focșani - 6,44 lei, Constanța – 6,11. Cei mai ieftini struguri s-au putut cumpăra din Miercurea Ciuc și Reșița, cu 4 lei kilogramul.

Cea mai scumpă brânză din lapte de oaie s-a vândut în piața din Zalău, cu 35.00 de lei/kg, în timp ce la Târgu Mureș, același tip de brânză se putea cumpăra în septembrie cu 19.00 lei/kg, iar în piața din Alexandria, cu 20.00 lei/kg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Piata, #Piata Obor, #preturi, #alimente, #legume, #lapte, #branza, #cartofi , #preturi alimente
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
eu am balon gastruc il umflu cand cresc preturile,,,