Plafonul RCA va creste: Negritoiu spune ca rezultatul il da calculatorul, nu e o negociere

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 09:22
5670 citiri
Plafonul RCA va creste: Negritoiu spune ca rezultatul il da calculatorul, nu e o negociere
Foto: Facebook/UNTRR

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, afirma ca tinta de tarif RCA calculata initial in prezenta asociatiilor transportatorilor va fi modificata si probabil va creste cu cel putin 15%.

Aceasta majorare este cauzata in principal de reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare, spune seful ASF, intr-un interviu pentru Profit.ro.

Pe 15 septembrie, cu ocazia primei incercari de a stabili un tarif maximal, a fost luat in calcul un nivel al cheltuielilor administrative de doar 25%, intrucat Legea RCA, care tocmai trecuse de Senat, plafona cheltuielile la acest nivel.

Ulterior, insa, pe 19 septembrie, a aparut OUG privind RCA, care nu a inclus nicio limitare.

Afla ce prevederi contine ordonanta de urgenta

In concluzie, va fi nevoie de o reevaluare a tintei de tarif, deoarece cheltuielile administrative ale asiguratorilor merg spre 40%. Deci este de asteptat ca tinta initiala sa creasca cu aproximativ 15%, spune Negritoiu.

Amintim ca transportatorii si ASF au ajuns, pe 15 septembrie, la un acord privind stabilirea unei tinte de tarif de 7.500 de lei pentru camioanele de peste 16 tone. Un adaos de 15% la acest tarif ar insemna un nou pret de aproximativ 8.600 de lei.

O alta cauza pentru modificarea tarifelor este si reactualizarea bazei de date a ASF, care, deocamdata, nu contine si informatiile de la Carpatica Asig.

Pe de alta parte, arata presedintele ASF, tariful maxim va fi rezultatul unui calcul sec, nicidecum al unei negocieri.

"Nu este o prima negociata. Am supus spre consultare conditiile si formula de calcul. Ne-am consultat cu toata lumea. Odata stabilita formula, treci la baza de date. Aplici formula pe baza de date si nimeni nu poate sa intervina. Este o prima tehnica si independenta, nu este o prima negociata. Tarifele trebuie sa corespunda legii si sa acopere toate costurile. Toata lumea a fost de acord sa acopere toate costurile, inclusiv transportatorii.

Chiar ei au fost cei care au spus ca trebuie si o marja de profit, pentru ca noi pusesem o marja 0. Toata lumea a fost de acord cu acoperirea tuturor costurilor suportate de asiguratori. Noi avem o banca de date care nu este o banca de date negociabila, pentru ca sunt informatii istorice. Vin din urma datele efective. Pe baza acestor date, introducem formula si rezultatul il da calculatorul", explica Negritoiu.

Presedintele ASF a precizat si ca daunele platite efectiv reprezinta doar o parte a costurilor suportate de asiguratori. Acestia sunt obligati sa constituie rezerve pentru daune avizate si neavizate, dar si au si cheltuieli de vanzare, cum ar fi comisionul platit brokerilor.

In opinia acestuia, pretul maxim este, de fapt, calculat pe o metodologie folosita pentru a determina pretul minim necesar a acoperi toate costurile asiguratorilor, acesta fiind principalul deziderat al legii.

Negritoiu a amintit, citand datele publicate de ASF, ca doar 3% din preturile de vanzare sunt peste 20.000 de lei, adica la nivelul maxim, in timp ce aproximativ 12% se afla sub 5.000 de lei, considerat nivel minim.

"Daca pretul minim era administrat inclusiv in interiorul patronatelor, nu mai aveam o problema acum cu pretul maxim. Alte tari care au administrat liberalizarea RCA au introdus pretul minim. Asa a fost in Slovacia, in Croatia. La noi nu s-a facut asta si s-a ajuns ca pretul minim a mers asa de mult in jos incat asiguratii nu au mai simtit beneficiile asigurarilor", a subliniat presedintele ASF.

Potrivit OUG privind RCA, pana pe 20 octombrie, ASF va trebui sa fixeze preturi maxime pe toate categoriile de autovehicule. Potrivit lui Misu Negritoiu, aceste tarife vor fi calculate mai repede de data de 20 si vor fi trimise Consiliului Concurentei pentru avizare.

Ulterior, acestea vor fi adoptate prin hotarare de guvern. Valabilitatea acestor tarife este de doar 6 luni.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plafon maxim RCA creste ASF, #ASF calcul RCA , #RCA