Plafonarea pretului la gaze si minciunile din solutia statului, care-i va trimite acasa pe petrolistii din Marea Neagra

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 16:09
4106 citiri
Plafonarea pretului la gaze si minciunile din solutia statului, care-i va trimite acasa pe petrolistii din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

Proiectul de HG prin care Ministerul Finantelor vrea sa plafoneze la 55 lei per MWh pretul la care producatorii pot vinde gazul extras din tara noastra e un document plin de minciuni, apreciaza presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, inginerul Dumitru Chisalita.

In plus, aceasta plafonare ar putea fi picatura care umple paharul pentru companiile care vor sa extraga gazele din Marea Neagra si care ar putea decide sa isi abandoneze planurile de exploatare.

Ministerul Finantelor a dat, pe 18 iulie, un comunicat de presa prin intermediul caruia anunta ca vrea sa plafoneze pretul gazelor din productie interna la 55 lei/MWh. Asta insemna ca niciunul dintre cei 7 producatori din tara (Romgaz, OMV Petrom, Amromco Energy, Raffles Energy, Foraj Sonde, Stratum Energy si Hunt Oil Company) nu isi va mai putea vinde marfa cu mai mult de atat.

De ce ar fi nevoie de o asemenea plafonare? Doua sunt motivele care, sustine Ministerul Finantelor, ar justifica-o. Primul, potrivit notei de fundamentare a HG, este "stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, generata de pozitia dominanta a celor doi mari producatori care au cota de piata, fiecare de peste 46% si impreuna de 95% (Romgaz si OMV Petrom - n.red.) ".

Al doilea motiv ar fi crearea unui "mediu concurential adecvat pentru fiecare din cei 7 producatori de gaze naturale din Romania", potrivit aceluiasi document.

Cu alte cuvinte, prin plafonarea pretului la gaze, statul vrea sa le dea ocazia sa se dezvolte celor 5 producatori mai mici.

Dumitru Chisalita: Nota de fundamentare e plina de minciuni

Potrivit inginerului Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Romania are deja un mecanism de limitare a pretului gazelor si nu avea nevoie de o noua hotarare in acest sens. Cel putin, nu de o hotarare care sa faca mai mult rau decat bine si sa vaduveasca bugetul de stat de sume importante de bani.

"Nota de fundamentare a acestui proiect de HG contine mai multe minciuni. Printre ele, faptul ca plafonarea pretului gazelor nu va avea niciun impact asupra bugetului Romaniei.

Adevarul e ca, dimpotriva, chiar va avea un impact negativ foarte important. Iata de ce.

In momentul in care s-a inceput dereglementarea preturilor la gaze, in 2012, s-a semnat un calendar de liberalizare sub tutela Bancii Mondiale al UE si FMI. S-a convenit atunci ca preturile gazelor sa nu creasca brusc, ci treptat, pana in 2018.

Evident, statul a sesizat de la inceput faptul ca dereglementarea pietei le va da sanse producatorilor sa obtina bani in plus din vanzarea gazelor. Asa ca s-a dat OUG 7/2013, cu scopul de a limita cresterea excesiva de pret. Cum? Prin simplul fapt ca, din suma pe care o lua in plus pe gaz (pe MWH- n.red.), peste pretul de referinta de 45,17 lei, producatorul trebuia sa dea la stat nu mai putin de 60%.

Asta facea ca producatorul sa nu fie tentat sa creasca pretul gazului prin orice mijloace, apeland la practici neconcurentiale, in conditiile in care oricum mare parte din ce castiga din scumpire se ducea la stat.

Pe de alta parte, statul se asigura ca ia procent mare din majorarea de pret, indiferent care urma sa fie aceasta. Practic, marele castigator al dereglementarii pietei a fost statul roman.

La momentul acesta, pretul unui MWh este de peste 80 de lei. Asta este pretul pe care il ofera piata, nu e impus de cineva. Or, asta inseamna ca statul ia 60% din diferenta dintre pretul actual al gazului, adica 80 lei/MWh si pretul de referinta de 45,17 lei/MWh. Iar asta inseamna, de fapt, o multime de bani.

Daca pretul se plafoneaza, aceste incasari din venituri suplimentare vor scadea foarte mult. In aceste conditii, cum sa spui ca hotararea nu va avea impact asupra bugetului?", a apreciat Dumitru Chisalita.

Din calculele Ziare.com, la preturile de astazi, bugetul de stat ar urma sa fie pagubit, prin plafonarea pretului gazelor, de nu mai putin de 354 de milioane de euro anual.

Iar daca pretul gazului va creste in perioada urmatoare in lume - cum unii dintre analistii pietei energiei spun ca se va intampla, in anii care vin - pierderea va fi si mai mare pentru stat.

Gazele pentru urmatoarea perioada sunt deja vandute, asa ca proiectul nu are miza imediata

Mai sunt si alte probleme ale proiectului de HG, sustine Dumitru Chisalita. Printre ele, faptul ca plafonarea pretului nu are cum sa incurajeze concurenta pe piata gazelor, asa cum se arata in nota de fundamentare si asa cum a sustinut ministrul Eugen Teodorovici ca se va intampla.

"In Romania, avem de-a face cu o piata a gazului in care cererea e mai mare decat oferta. In conditiile in care pretul e plafonat la 55 lei MWh, inseamna ca acesta va fi pretul pietei. Nimeni nu va creste, nimeni nu va scadea. Pur si simplu, se va merge pe acest pret.

Daca lucrurile ar fi stat invers, iar cererea de gaz din Romania ar fi fost mai mica decat oferta, sa spunem ca unul dintre producatori risca sa vanda putin mai ieftin, ca sa castige piata. Dar si in acea situatie ipotetica, tot producatorul mare isi permitea sa faca asta, nu cel mic. N-are nicio sustinere teoria potrivit careia producatorul mic va creste, odata cu plafonarea pretului", a precizat Dumitru Chisalita.

In plus, exista posibilitatea ca, daca intr-adevar s-ar dezvolta spectaculos, micii producatori sa ajunga sa ia din piata gigantilor Romgaz si OMV Petrom, in care statul detine 70% si respectiv 20% dintre actiuni si de la care ia bani, anual, sub forma de dividende.

Sa fi devenit, peste noapte, statul roman mai interesat de drepturile micilor producatori de gaze decat de propriile incasari? E greu de crezut.

Oricum, daca va fi adoptata, hotararea de guvern care stabileste plafonarea pretului la gazele din productia interna va produce efecte considerabile abia incepand cu a doua jumatate a anului urmator.

"Data acum, hotararea ar fi absolut inutila. Deja productia interna pentru trimestrul III si IV din 2018 s-a vandut aproape in intregime. In plus, si productia pentru trimestrul I din 2019 s-a vandut in proportie de 90%, iar cea aferenta trimestrului II din 2019 s-a vandut in proprtie de circa 70%.

Aceste gaze s-au dat deja, nu mai ai ce sa le faci. Procentul, cantitatile care mai sunt de vandut sunt mici. Ce impact va avea plafonarea pretului, in conditiile in care nu mai ai mult de vandut, in acest moment?", a apreciat specialistul consultat de Ziare.com.

Mesajul transmis petrolistilor din Marea Neagra: E cazul sa plecati acasa!

Proiectul de hotarare nu mentioneaza daca se plafoneaza doar pretul gazelor extrase din Romania in regim on-shore sau si al celor extrase din off-shore (de pe mare) . Or, in lipsa unor mentiuni specifice, intelegem ca se va limita pretul de vanzare al tuturor gazelor romanesti.

Iar asta ar putea sa fie picatura care umple paharul pentru companiile mari ca Exxon si Lukoil, care urmeaza sa exploateze zacamintele de gaz din Marea Neagra.

"Tocmai acum, cand marile companii care urmau sa extraga gazul parea sa se fi impacat cu legea off-shore, asa cum a fost ea adoptata, statul vine sa plafoneze pretul gazului extras din Marea Neagra. Putem vedea aceasta masura si ca pe un mod in care statul le transmite companiilor ca ar fi cazul sa plece acasa", a mai spus Dumitru Chisalita.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plafonare pret gaze Marea Neagra, #Dumitru Chisalita Asociatia Energia Inteligenta, #efecte plafonare pret gaze romanesti , #pret gaze