Piața agro - alimentară și reguli de bun simt care ne lipsesc cu desăvârșire

Autor: Doru Sinca - inginer
Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 10:25
5249 citiri

Piețele bucureștene, acaparate de mulți ani de samsarii de legume și fructe, au dat lovitura acum în apropierea sărbătorilor de Paște, prețurile au luat-o razna, pentru că, nu-i așa, piața se autoreglează (după unii economiști de “marcă”).

Și noi rămânem cu gustul amar, că am muncit o viață întreagă cu simțul datoriei și al onoarei, bine înrădăcinat în conștiința noastră de către părinți și de educația primită, privind tot mai dezamăgiți la conducătorii noștri, care înțeleg că nu putem supraviețui cu ce ne oferă, după zeci de ani de activitate, uneori al naibii de grea, dar nu fac nimic pentru a-și respecta măcar cuvântul dat, când au intrat la guvernare din 27 noiembrie 2021.

Reflexul negativ creat de colectivizarea forțată din anii ‘50-’60, nu s-a estompat, orice asociere încercată în zilele noastre, între producători, este, de multe ori, dizolvată înainte să facă ceva bun pentru membrii săi. Sunt și exemple de reușită, care au ajuns să și exporte ce produc, dar din păcate, prea puține pentru a crea un trend pozitiv în piață sau a modifica curba ascendentă a prețurilor la legume și fructe. De sectorul zootehnic, greu se poate vorbi că are ceva rezultate, pesta porcină l-a distrus aproape în totalitate. Și dacă nu ea, au venit poverile fiscale peste cei loviți de distrugerea șeptelului, care au desăvârșit lucrarea. Și consecința – importăm la greu carne și produse din carne, de multe ori din țări care erau înainte clienții noștri tradiționali.

Calitatea și siguranța alimentară, pe ultimele locuri în evaluarea produselor introduse în piață românească

Piața de gros în România nu există, există hipermarketurile, cu puterea lor financiară, care dictează cine intră și cine nu pe raft, calitatea și siguranța alimentară fiind pe ultimele locuri în evaluarea produselor introduse în piață românească. Ca exemplu, cât am lucrat cca. 3 ani la Praga, nu am cumpărat portocale de tipul celor care sunt importate în România, pentru că nu erau. Toate erau mari, dulci și zemoase, ca pe vremea copilăriei mele. Asta era grija purtată de importatori față de poporul lor. La noi, pe fondul sărăciei și a nivelului de civilizație, prețul cel mai mic dictează piața și nu poți să ai calitate la prețul cel mai mic. La asta contribuie și un sistem super slab de control sanitar al alimentelor din partea autorităților de stat, împuternicite să vegheze asupra sănătății populației, aici nefiind exclusă și o anumită toleranță “binevoitoare” a responsabililor, greu de dovedit, dar și mai greu de crezut că ei nu văd, când toți ceilalți sunt nemulțumiți de ce legume și fructe sunt importate.

Nu vrea nimeni să înțeleagă efectele pe termen mediu și lung asupra sănătății populației, costurile suplimentare induse în sectorul sanitar pentru remedierea consecințelor excesului de pesticide, de E-uri, trecute cu vederea la intrarea în țară, dar nu știu de ce, uneori, constatate tot de aceleași organe care controlează, numai pe situații punctuale. Și atunci iese toată grozăvia de toxine pe care noi, cu bună credință că alimentele sunt sănătoase, le dăm copiilor, le dăm bolnavilor de toate vârstele să aibă un aport de vitamine. Și mai rău facem, involuntar.

Bineînţeles că nu răspunde nimeni pentru aceasta, sectorul de sănătate este prea aglomerat să facă statistici cu cei care sunt intoxicați cu pesticide și E-uri, cei de la protecția consumatorului greu poți înțelege ce fac (eu unul nu știu, când văd prețurile de la carburanți la fel, deși barilul de petrol a scăzut de la 130 la 107 US $, dar prețul la noi a mai crescut un pic). Despre ce reglementare a pieței poți vorbi în cazul asta, ce justificare au benzinarii, alta decât profitul cu orice preț, cât mai mult. Și taxe mai multe la bugetul statului, să nu uităm.

Consecința bâlbâielilor din octombrie 2021 și până acum, din piața energiei, se răzbună acum, a nu știu câtă oară, pe noi, fără ca cei care au provocat acest dezastru în piața liberă, după voia unor lideri marcanți, să plătească ceva pentru asta. Era firesc ca tot ce a reprezentat costuri cu energia, cu carburanții, să se reflecte la un moment dat în prețuri. Acum a venit momentul scadenței. Și rezultatul se vede.

Înțeleg dacă piața este liberă, să aibă și componenta salarială tot liberă, nu încorsetată de tot felul de restricții administrative. Dar, de asta nu au avut timp cei dinaintea coaliţiei actuale să se ocupe, pentru că erau ocupați cu achiziția de vaccinuri, cu campanii electorale interminabile, cu amânări de decizii, păguboase din perspectiva consecințelor pe salarii și pensii, dar fără nici o responsabilitate în plan personal a domniilor lor. Și exodul forței de muncă spre țări stabile cu salarii decente continuă, impulsionat și de situația de la frontieră cu Ucraina. Recensământul, dacă o să fie finalizat, va fi o realitate tristă a diminuării fibrei acestei nații, ireversibilă și gravă pentru situația volatilă din zona noastră. Nu vrem să luăm exemple din țări cu economie consacrată, să vedem cât din salariul unui contribuabil se alocă consumului de energie și gaze, cât pentru alimente, cât pentru educație s.a.m.d.

Și apoi, să adunăm și să definim nivelul de baza al salariului și pensiei minime, procentele adunate la coșul minim definit de INS, știe el cum. Și s-ar putea să ne iasă că sub 3000 lei minim nu poți supraviețui în condițiile prețurilor stabilite tot de stat (involuntar sau intenționat) la energie, gaze și carburant. Pentru că piața liberă nu există. Ca să existe, trebuie întâi creată. De cine? Mai vedem…

Interesantă opinia d-lui V. Negrescu - europarlamentar, cu acea piață online de produse agricole, controlată de Ministerul Agriculturii. După părerea mea, e mai greu, pentru că la o marfă așa de delicată- perisabilitatea e un factor greu de gestionat, greu de cuantificat într-o cheie universală- e dificil să faci o piață funcțională și cu satisfacție, o piață bazată pe comenzi online.

De ce nu se poate relua proiectul cu piețele de gros?

Dar nu știu de ce nu se poate relua acel proiect cu piețele de gros, lansat prin 2008 și pierdut pe drum – vezi articolul de la început- și să avem producători serioși și interesați să-și valorifice corect marfă lor, în aceste piețe (parcă erau vreo 5 locații cu această destinație în București), de unde pot să cumpere și cei care vor să o revândă și cei care vor un preț corect, fără adaos de revânzare.

Așa se întâmplă în toate țările. Pentru 5-7 km distanță, poți achiziționa produse direct de la producător, dacă nu vrei să te deplasezi, plătești un adaos de 2-5 lei (nu mai mult, că n-are sens) și o iei de la colțul străzii unde locuiești.

Certificatele de producător sunt o altă plagă în sistemul de corupție din administraţia locală, dar cred că e simplu de rezolvat. Două trei exemple de samsari - “producători consacrați” mediatizați bine și amendați exemplar (să uite de profitul lor din ultimii 5 ani) și problema s-a rezolvat. V-am mai spus că în SUA nu stă nimeni după vreun comerciant sau revânzător. Dar odată prins de IRS în defect față de lege, nu mai rămâne cu nimic, își schimbă și obiectul de activitate (nu mai are voie să mai facă comerț cu ce a fost prins în defect), pe lângă amenzile enorme, de asta nimeni nu face speculă, nimeni nu înșeală cumpărătorii.

Ce e așa de greu? Poate să trăiești numai din salariu, pentru cei care sunt puși să controleze această piață. Dar trebuie să vină și această vreme, pentru că nu mai e pungă cu puroi, e septicemie “curată”. Și trebuie tratată. Cu antibiotic judiciar.

Repet, a nu știu câtă oară, economia de piață nu este haiducie, fiecare face ce vrea, nu dă socoteală la nimeni, nu, jocul cererii și ofertei se desfășoară între anumite marje convenite de membrii activi ai pieței, cine calcă aceste reguli este exclus din piață. Ce piață reglementată poate fi când diferențele de preț sunt de plus 50-80%, niciodată în minus. Care justificare este prezentată controalelor, ce permite adaosuri de 50-100% la marfă achiziționată și este permisă de legislație?

Educația are un mare rol în această piață, de ea depinde progresul regulilor și stabilitatea tranzacțiilor. Și asta se face din școală elementară, continuu.

E greu să acuzi un speculant care cere pe kilogramul de roșii 55 de lei, că-ți fură banii. Dacă ești un om educat, te uiți la el, te uiți la marfă și pleci. Nu e palmă mai mare pentru acești speculanţi faptul că nu te-a determinat să scoți banii din portofel.

La fel și la carnea de miel. Dacă nu cumpără nimeni timp de 3 -5 zile, sigur vor scădea prețurile, dacă cumpără 20-30 de oameni zilnic, pe care nu-i interesează cât costă, au nevoie de miel și basta, atunci toți o să avem de suferit, când rămânem fără bani. Tot din reguli de economie de piață.

V-am mai spus, cehii în 1990 au fost loviți de producătorii de carne, pe motiv că nu-și acoperă costurile, aceștia au majorat carnea cu 30%, cerând suvenţii de la Ministrul Finanțelor- dl. Vaclav Klaus, viitor Președinte al Republicii Cehe. Acesta rămas proverbial cu dictonul “Any korunu nedam” (nu dau nici o Koroana) . Și după trei săptămâni prețurile s-au întors unde erau. În tot acest timp cehii au cumpărat numai carnea cea mai ieftină, pulpă, cotletele, mușchiul fiind lăsate să zacă. Așa am înțeles puterea Cumpărătorilor în piața capitalistă.

Există doar piața Cumpărătorului

Trebuie să înțelegem că nu există două piețe. Există numai una – cea a Cumpărătorului. Cum dictează el prețul pieței? Prin fermoarul de la portofel.

Dacă e mai slab și-i sar banii din portofel, o să rămână fără bani de alte necesități, dacă e mai ferm, va avea o economie în portofel, peste 2-3 zile, căci prețul sigur va scădea. Trebuie tărie de caracter și ambiție pentru schimbarea trendului pieței, nu e simplu. Dar încet, încet, piața se va regla și nu vor mai fi excese ca în prezent.

Avem mult de recuperate, de obicei în aceste perioade înainte de Sărbători, în țările civilizate, prețurile scad puțin tocmai pentru a încuraja consumul și a impulsiona cumpărătorii să facă acum achizițiile. Trendul asta ne va spune că am ajuns o țară civilizată, cu respect față de Cumpărător. Până atunci, așteptăm ca “cineva”- nu spunem cine - să ia măsuri ca nouă să ne fie mai bine. Și tot până atunci, ne repezim în piață să luăm trufandale de tot felul, la prețuri pe care în Portobello, Londra n-o să le vezi niciodată. Pentru că negustorii de acolo respectă Cumpărătorii.

Sărbătorile de Paște vor trece, și vom relua șirul de neîmpliniri și amânări de pe urma cărora, mulți dintre noi, vom trage luni bune să acoperim bucuria de a avea o masă civilizată în ziua de Paște. Grație conducătorilor înțelepți, indiferenți sau neputincioși.

Urez tuturor un Paște Fericit și multă sănătate!

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#preturi, #scumpiri paste, #pia a, #guvernanti, #promisiuni , #stiri preturi