Olteanu (BNR): Masurile luate de Rusia afecteaza direct Romania

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 12:19
4759 citiri
Olteanu (BNR): Masurile luate de Rusia afecteaza direct Romania

Contrasanctiunile Rusiei impuse statelor membre Uniunii Europene "se resimt in mod direct in Romania", in special in preturile alimentelor, avand in vedere ca exporturile destinate tarii conduse de Vladimir Putin au fost reorientate catre pietele de pe batranul continent, la tarife inferioare, mentioneaza Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Mai mult, el sustine ca scaderea pretului petrolului a avut un efect benefic pentru tara noastra, care este un importator de energie.

"Romania va evita deflatia anul viitor, pentru ca se intampla prea rar ca sa avem o recolta buna doi ani la rand, iar unele preturi administrative vor fi ajustate in sus in urmatorii doi ani", a explicat oficialul BNR, intr-un interviu acordat Bloomberg.

El a reconfirmat prognoza de crestere economica de 2% pentru acest an, bazandu-se pe cifrele din industrie, iar anul viitor produsul intern brut ar putea avansa cu 2-3%, in viziunea lui Olteanu.

Dupa anexarea Crimeii, UE si SUA au aplicat sanctiuni Rusiei in repetate randuri. In replica, tara condusa de Vladimir Putin a interzis importul unor alimente din aceste tari si, de curand, a extins aceasta masura.

Rusia extinde restrictiile la importurile alimentare din UE

Pe de alta parte, pretul petrolului s-a prabusit in ultimele trei luni, de la 105 dolari pe baril in august ajungand la putin peste 80 de dolari pe baril la jumatatea lui octombrie.

Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

Deflatie in Romania?

Olteanu sustine ca este probabil ca la finalul anului inflatia sa fie sub 2%, avand in vedere tendinta descendenta a preturilor la alimente.

De asemenea, bancile centrale trebuie sa mai ia in considerare la urmatoarea sedinta de politica monetara, care va avea loc luna viitoare, relaxarea monetara adoptata de Banca Centrala Europeana (BCE), precum si reducerea cu jumatate de punct procentual aplicata de Polonia in octombrie, a punctat oficialul BNR.

"Ne confruntam cu cel mai redus nivel al inflatiei din ultimii 25 de ani. Totusi, (inflatia din Romania - n.red.) este mai mare decat in alte tari", a spus Olteanu.

BNR nu va scapa din vedere "noua realitate", care inseamna "rate foarte mici, nu doar in Frankfurt (se refera la BCE, care are sediul in acest oras german - n.red.), ci si in regiune", a adaugat acesta.

BNR a redus dobanda cheie

Pentru a da un imbold cresterii economice si pentru a revitaliza creditarea, banca centrala din Romania a redus dobanda-cheie la nivelul record de 3%. Chiar daca preturile din agricultura au stagnat, rata inflatiei a urcat la 1,5% luna trecuta, de la 0,8% in august, in special datorita marfurilor nealimentare si a tarifelor la servicii.

BNR da unda verde ieftinirii creditelor: Dobanda cheie, la un nou minim istoric

Inflatie mai mare in septembrie - cu cat s-au scumpit alimentele si serviciile

Olteanu recunoaste ca inflatia nu va atinge nivelul prognozat de BNR de 2,2%, insa se va mentine peste 1,5% pana in decembrie.

Banca centrala a Poloniei a redus in aceasta luna dobanda cheie la 2% si a dat de inteles ca ar putea urma in curand o alta decizie similara.

In conditiile in care inflatia din zona euro se afla la 0,3%, departe de telul BCE de 2%, Mario Draghi, presedintele acestei institutii, a mentionat ca bancile centrale din tarile europene vor aplica in unanimitate o relaxare monetara daca va fi nevoie.

Leul a fost aproape neschimbat, joi dimineata, la ora 9:07 cursul fiind de 4,4249 lei/euro in Bucuresti, potrivit datelor compilate de Bloomberg. In acest an, moneda nationala a Romaniei s-a apreciat cu 1,2%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BNR preturi alimente, #BNR sanctiuni Rusia UE, #efecte Romania embrago Rusia, #interzicere import alimente Rusia , #preturi alimente