Negritoiu, inca sef la ASF: Nu suntem intr-o criza RCA, nu e nevoie de majorarea preturilor

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 20:54
2447 citiri
Negritoiu, inca sef la ASF: Nu suntem intr-o criza RCA, nu e nevoie de majorarea preturilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Piata RCA nu se afla in criza, iar situatia din prezent arata ca nu este nevoie de o majorare a preturilor, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

"Vreau sa va spun de la inceput ca nu suntem intr-o situatie de criza RCA. Am vazut foarte multe titluri si exprimari de genul 'rezolvarea crizei RCA'. Nu este o criza RCA, mai putin acum chiar decat asta-toamna - nu a fost nici asta-toamna - este o normalizare a pietei RCA", a spus Misu Negritoiu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a afirmat ca rata combinata pentru RCA a ajuns pentru prima data in istoria asigurarilor sub 100%, respectiv la 97% in primul trimestru din 2017.

Negritoiu a precizat ca plafonarea preturilor nu a avut un efect negativ asupra acoperirii daunelor si despagubirilor, ci asupra gradului de concentrare pe asiguratori si asupra asiguratorilor cu risc ridicat.

Astfel, 60% din portofoliul RCA pe primul trimestru este la doua societati: City Insurance si Euroins.

Potrivit datelor prezentate de Negritoiu, piata politelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfarsitul primului trimestru din 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 de lei.

Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 de lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Datele prezentate de seful ASF arata ca numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane, fata de 1,44 milioane in trimestrul I din 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni.

Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata de o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%.

"Asa cum este piata astazi, nu exista conditii fundamentale de majorare sau nevoie de crestere a preturilor si nu anticipam cresterea medie a primei de asigurare RCA", a declarat Misu Negritoiu.

Potrivit acestuia, exista posibilitatea ca pentru unele categorii sa existe majorari marginale, printre acestea mentionand masinile de mare putere si cele pentru transport de persoane detinute de persoane juridice, dar a precizat ca exclude majorari substantiale, de genul peste 20%.

Va amintim ca Negritoiu n-a mai fost demis marti de la sefia ASF. Era tarziu si parlamentarii au plecat, iar acesta a spus ca va contesta revocarea: Prefer sa ies scos de politicieni, decat sa ies scos de DNA

Plafonarea tarifelor RCA va expira pe 18 mai, iar Dragnea e privit ca singurul care are autoritate sa rezolve situatia

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Negritoiu preturi RCA 2017 , #RCA