Ne "invadeaza" americanii? Consecinta aprecierii dolarului

Vineri, 06 Martie 2015, ora 07:21
6457 citiri
Ne "invadeaza" americanii? Consecinta aprecierii dolarului

E o perioada foarte buna pentru americanii care vor sa calatoreasca in afara granitelor, inclusiv in Romania. Datorita mai multor factori, turistii din SUA pot sa gaseasca preturi mai mici in foarte multe tari.

Principalul motiv il reprezinta aprecierea din ultima luna a dolarului fata de celelalte valute, arata Washington Post.

De asemenea, economia SUA are un avans puternic, iar hotelierii au redus semnificativ preturile.

Dolarul, maxim istoric: Ce efecte vor simti romanii - Se va scumpi benzina?

Preturi mai mici la hotelurile europene

Site-ul TripAdvisor a lansat de curand raportul sau anual referitor la preturile camerelor de hotel. Astfel, la nivel global, in ultimele 24 de luni, turistii au parte de tarife cu 7% mai mici fata de anul anterior.

Iar in Europa, declinul este si mai mare - 9%. De exemplu, in Franta, preturile sunt mai mici cu 13%, in Germania scaderea e de 11%, iar in Spania si Italia e de 8%.

Exista si surprize, printre care se numara Suedia si Norvegia, unde preturile au coborat cu 19%, respectiv 17%.

Si Romania se afla in topul ieftinirilor, cu -16%. In tara noastra, o noapte de cazare la hotel costa, in medie, 65 de dolari.

Sursa: Washington Post

Nu doar preturile la cazare sunt mai mici in Europa. Per total, rata inflatiei este pe un trend descendent pe Batranul Continent. De exemplu, in zona euro, acest indice e deja de doua luni pe teritoriu negativ. In februarie, el a ajuns la -0,3%, de la -0,6%, cat era in ianuarie, potrivit datelor Eurostat.

In consecinta, americanii vor putea gasi chilipiruri in ceea ce priveste cazarea, mancarea si produsele locale.

In Romania, in luna ianuarie s-a inregistrat cea mai mica rata a inflatiei din 1990 pana in prezent, de 0,4%, arata Institutul National de Statistica.

Cu cat s-a apreciat dolarul

In martie, dolarul s-a apreciat cu 21% fata de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Acest lucru a contribuit la transformarea Europei intr-o "zona fierbinte" pentru americani. "Islanda a devenit foarte populara. Acum avem zboururi directe catre Reykjavik. E ceva nou si atractiv", a spus Kurt Crowl, vicepresedintele firmei Connoisseur Travel, pentru Washington Post.

Dolarul a castigat teren si in tarile care nu folosesc moneda euro. De exemplu, s-a apreciat cu 79% fata de rubla ruseasca intr-un singur an. De asemenea, a crescut de trei ori fata de grivna ucrianeana.

In Scandinavia, dolarul valoreaza cu 29% mai mult in comparatie cu coroana suedeza fata de anul trecut, cu 25% fata de moneda norvegiana si cu 21% mai mult comparativ cu cea daneza.

Situatia din Romania

In cazul Romaniei, situatia e similara. Dolarul s-a apreciat cu 18% de la 3 ianuarie 2014 pana in prezent. Mai mult, joi, a ajuns la un maxim istoric, de 4,0228 lei/unitate, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Institutul National de Statistica arata ca, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, atat sosirile cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat cresteri cu 17,1%, respectiv cu 17,7%.

De asemenea, la punctele de frontiera s-au inregistrat cresteri atat la sosirile vizitatorilor straini cu 18,6%, cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani cu 19,7%.

Din totalul turistilor, doar 5.900 au provenit din America de Nord (SUA+Canada), ceea ce inseamna un avans de 28,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Insa Romania nu e o destinatie-cheie pentru ei. Comparativ, cei mai multi turisti au provenit din Italia (12,6 mii), Germania (10,6 mii), Israel (10,1 mii), Republica Moldova (7,8 mii),

Franta (6,9 mii), Regatul Unit (6,1 mii), potrivit datelor INS.

In schimb, americanii prefera sa mearga in sudul continentului lor, unde preturile de cazare la hotel au scazut cu 12% in Brazilia si cu 10% in Columbia. "In sfarsit, s-a stabilizat situatia in zona, asa ca e mai sigur sa mergi in America de Sud decat in alte parti ale lumii", a comentat Kurt Crowl pentru Washington Post.

TVA de 19% in turism

La inceputul acestui an a fost avizata de Guvern cota redusa de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive.

"Urmare a modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic, precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica", a anuntat atunci Guvernul intr-un comunicat.

In luna decembrie, dupa negocierile cu Fondul Monetar International privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.

Hotelierii au anuntat ca reduc tarifele cu 10% ca urmare a acestei masuri.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reduceri preturi cazare hotel, #apreciere dolar cazare hotel, #apreciere dolar turisti, #efecte apreciere dolar , #oferte turism