Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Mancarea saracului, prea scumpa pentru sarac. 4 motive pentru care pretul cartofilor creste

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 08:11
5558 citiri
Mancarea saracului, prea scumpa pentru sarac. 4 motive pentru care pretul cartofilor creste
Foto: Wikimedia

Aparitia cartofului nou, restrangerea culturilor pe plan local, reducerea importurilor, dar si majorarea costurilor pentru productie au dus la scumpirea semnificativa a cartofilor in ultimele luni, potrivit agricultorilor romani, care anticipeaza prelungirea acestei tendinte si in perioada ce vine.

Cartofii s-au scumpit in luna mai cu 20% fata de luna anterioara si cu 40% comparativ cu decembrie anul trecut, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Ioan Benea, presedintele Asociatiei producatorilor de cartofi Brasov, a identificat patru principale motive pentru cresterea pretului legumei.

1. Cartoful nou

"Pana in luna mai, noi am vandut cartofi din productia de anul trecut, cartofi vechi. Luna aceasta deja a aparut cartoful nou pe piata. Fiind o trufanda, cartoful nou este intotdeuna mai scump", a spus Ioan Benea pentru Ziare.com.

2. Mai putina concurenta din afara

"Spre deosebire de anul trecut, cand concurenta din exterior era foarte mare pentru cartoful nou, anul acesta se pare ca s-a redus si vindem la un pret mai bun.

Nordul Africii nu mai are productii deosebite, in timp ce in partea de vest si nord, tari ca Olanda, Germania, Polonia inca nu au scos productia noua, deoarece au avut parte de foarte multe precipitatii si nu au putut sa planteze din timp", cele doua regiuni reprezentand principala concurenta pentru producatorii romani, a precizat Ioan Benea.

In schimb, in Romania ploile recente au acoperit o parte din necesarul de precipitatii pentru cultura de cartofi pentru toamna, contrabalansand tendintele anterioare de seceta.

Mai mult, potrivit producatorului, exista solicitari chiar la export in zona producatorilor de cartof timpuriu, respectiv localitatile Lunguletu, Brezoaele (judetul Dambovita), din partea italienilor sau francezilor.

"Zona respectiva pleaca destul de mult la export. Astfel, oferta pe piata fiind mai mica, pretul creste", a explicat producatorul roman.

Pe de alta parte, pretul la producator, de 1 leu, 1,20 lei sau 1,40 lei, nu este exagerat, pe cand pe piata ajunge la 2,50 lei - 3 lei, ca urmare a aparitiei intermediarilor, a sustinut Ioan Benea.

3. Restrangerea culturilor

"La noi s-a redus suprafata semnificativ, cu peste 40%, din cauza importurilor masive din timpul iernii, care au descurajat producatorii", acesta fiind un alt motiv pentru care cartoful se scumpeste, a afirmat producatorul, mentionand ca o situatie similara de intalneste si in alte state.

4. Costuri mai mari pentru productori

"Scumpirea input-urilor - motorina, ingrasaminte, pesticide - duce la cresterea normala a pretului cartofului, pentru ca sunt mai mari cheltuielile", a mai afirmat producatorul, preconizand ca, in acest context, pretul cartofilor va continua sa urce.

Cartofii si fructele s-au scumpit masiv in mai - Cat a fost rata inflatiei

Totusi, in opinia lui Ilarie Isac, presedinte al Societatii Nationale a Pomicultorilor din Romania, scumpirile au fost determinate de intarzierea recoltei din Romania ca urmare a conditiilor climatice specifice, insa preturile, atat pentru cartofi, cat si pentru fructe, se vor stabiliza in perioada urmatoare si chiar vor scadea.

Scumpiri semnificative s-au inregistrat in luna mai si pe segmentul fructelor proaspete, de peste 11% fata de aprilie, in timp ce in cinci luni preturile au urcat cu aproape 20%.

"In primavara a fost foarte racoros, au fost ploi, dupa care a venit timpul secetos. Vegetatia a fost intarziata si nu exista o oferta foarte acentuata pe piata la ora aceasta. Insa vremea se stabilizeaza si vor incepe sa vina productiile din urma. Eu consider ca preturile nu mai cresc, ci, din contra, vor incepe sa se stabilizeze si o vor lua in jos", a spus Ilarie Isac pentru Ziare.com.

Scumpiri puternice la nivel global

Productia agricola slaba va genera o crestere importanta a preturilor pe termen mediu si lung la nivel mondial, avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, conform Deutsche Welle.

Astfel, preturile alimentelor s-ar putea majora cu 10-40% in urmatoarele decenii.

Guvernele trebuie sa faciliteze accesul fermierilor la tehnologie pentru a extinde culturile si a aduce o parte mai mare din productie pe piata, recomanda cele doua institutii intr-un raport.

Potrivit documentului, cresterea preturilor va avea un impact mai puternic in special in natiunile in curs de dezvoltare, unde unele familii vor fi obligate sa cheltuiasca pana la 60% din venituri pe mancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#scumpiri cartofi, #preturi alimente, #preturi fructe , #scumpiri