In doi ani, din supraacciza la carburanti s-au strans peste 1,2 miliarde de euro. Finantele refuza sa spuna unde s-au dus banii

Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 17:33
8715 citiri
In doi ani, din supraacciza la carburanti s-au strans peste 1,2 miliarde de euro. Finantele refuza sa spuna unde s-au dus banii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministerul de Finante a anuntat, intr-un raspuns la o interpelare adresata de Florin Roman, deputat PNL, ca statul roman a colectat din septembrie 2017 pana in prezent suma de aproximativ 5.850 milioane de lei (circa 1,23 mld euro), prin introducerea supraaccizei la carburanti in perioada mentionata.

"5.848,9 milioane lei este suma colectata de statul roman prin introducerea supraaccizei la carburanti, din septembrie 2017 si pana in prezent. Este raspunsul oficial la o interpelare adresata ministrului Finantelor Publice. La momentul introducerii supraaccizei la carburanti, guvernul PSD dadea asigurari ca acesti bani vor fi colectati intr-un fond distinct, cu destinatie speciala pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii rutiere.

Asa cum ne-a obisnuit guvernarea PSD, totul a fost o minciuna. Din banii colectati pentru supraacciza s-ar fi putut construi circa 80 de km de autostrada. Am intrebat si unde s-au dus banii, daca au fost destinati infrastructurii, dar ministerul Finantelor a inteles sa nu raspunda, o smecherie des folosita cand statul refuza sa raspunda la o interpelare a unui parlamentar", transmite liberalul Florin Roman, intr-un comunicat de presa.

Deputatul liberal sustine ca banii colectati de catre stat din supraacciza au mers in bugetul pentru pensii si salarii.

"Asadar, banii din supraacciza au mers in bugetul general din care s-au platit salarii si pensii nesustenabile, doar pentru ca PSD sa se poata lauda ca a dat si altii au taiat. Este un nou exemplu major de mintire a romanilor, tepuiti de guvernarea PSD. Dancila si PSD au fost adversari inversunati ai dezvoltarii infrastructurii, pentru ca romanii din zonele mai sarace pot fi mai usor de manipulat de propaganda PSD. Nedepunerea proiectului pentru autostrada Moldovei, finantata din fonduri europene, este cea mai buna dovada in acest sens", mai transmite Roman.

Astfel, potrivit raspunsului Ministerului de Finante la interpelarea adresata de Florin Roman, statul roman a incasat din supraacciza la carburanti urmatoarele sume:

- septembrie-decembrie 2017 - 917,4 milioane lei impact din acciza

- ianuarie-decembrie 2018 - 2.754,1 milioane lei

- ianuarie-septembrie 2019 - 2.177,4 milioane lei

Ministerul precizeaza ca majorarea accizei la carburanti nu este evidentiata separat in executia bugetara: "Majorarea accizei pe litrul de carburant, incepand cu data de 15 septembrie 2017, nu este evidentiata separat in executia bugetara, ci se regaseste in totalul incasarilor din accize. Potrivit executiei de casa a bugetului de stat, acciza incasata este evidentiata distinct pentru fiecare categorie de produs accizabil (benzina, motorina etc)".

Raspunsul Ministerului de Finante a fost dat de un secretar de stat din cadrul institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#sume supraacciza carburant, #utilizare supraaciza carburant , #benzina