Gazele s-au scumpit puternic in iulie

Luni, 12 August 2013, ora 10:05
2670 citiri
Gazele s-au scumpit puternic in iulie

Alimentele s-au ieftinit cu 1,6% in luna iulie, ca urmare a recoltei bogate, in timp ce pretul gazelor naturale a crescut semnificativ, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Inflatia a scazut cu 0,34% in iulie raportat la luna anterioara, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor INS.

In ceea ce priveste alimentele, cele mai importante scaderi de preturi au avut loc la legume si conserve de legume (13,3%). Luna trecuta, fructele proaspete s-au ieftinit cu aproape 10%, iar cartofii cu aproape 12%.

Rosiile romanesti ar putea fi vandute de trei ori mai scump

Preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,5%, iar tarifele serviciilor cu 0,3%. In topul scumpirilor s-au aflat gazele naturale, pentru care pretul a crescut cu aproape 8% luna trecuta.

De asemenea, s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%. La categoria servicii, costurile cu apa, canalizarea si salubritatea au inregistrat cea mai importanta crestere, de aproape 9%.

Ce se va intampla cu pretul carburantilor in perioada urmatoare - analiza

Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Scenariu ingrijorator: Pretul gazului in Romania va fi dictat in totalitate de Gazprom

"La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

C.S.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#scumpire gaze, #inflatie iulie, #preturi alimente , #pret gaze