Facturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeasca

Sambata, 05 August 2017, ora 11:29
7223 citiri
Facturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeasca
Foto: Pixabay

Dupa ce pretul energiei electrice a crescut simtitor in ultima vreme, iata ca vom avea parte de o noua scumpire.

De data aceasta, va avea loc in toamna, mai exact in octombrie, informeaza TVR.

Estimarile realizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) arata o crestere de cateva procente.

Reamintim ca pretul energiei electrice a explodat in ultima vreme. Astfel, un MWH de energie a ajuns saptamana aceasta sa se vanda pe piata pentru ziua urmatoare si cu 570 de lei, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Scumpirea are loc in contextul secetei care a lovit tara noastra si a adus debitul Dunarii la minimul functional, de exemplu.

Potrivit Ministerului Energiei, situatia actuala este cauzata de mai multi factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii Ministerului Energiei mai precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.

Totusi, exista semnale privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania, asa ca a fost sesizat Consiliul Concurentei.

Vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu declara ca pe piata secundara de energie aproape 45% din cantitate este tranzactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), o platforma a bursei de energie OPCOM, iar de acolo provine problema cresterii pretului la energie.

"Inca de acum 4 saptamani ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discutii atat cu ANRE cat si cu Consiliul Concurentei pentru ca au fost semnalate posibile aspecte de concurenta sau neconcurenta. Am cerut domnului Havrilet (presedintele ANRE n.r) sa faca o analiza sa zica daca sunt decizii pe care trebuie sa le luam. Am avut discutii cu directorul OPCOM si am analizat sa vedem care sunt problemele, sa vedem de unde apar preturile si anomaliile din preturi. Am observat ca in iunie la toate contractele pentru furnizorii de ultima instanta, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE sa fie amanata aceasta licitatie", a spus Petcu intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, problema este ca toate aceste companii, care nu au incheiat contractele bilaterale, s-au dus cu toata aceasta cantitate si cumpara energia din piata pentru ziua urmatoare.

"Este pentru prima data cand intr-o piata secundara avem aproape 45% din cantitatea de energie consumata tranzactionata pe PZU. Am inteles ca de acolo provine problema. Speram ca ANRE sa demareze cat mai repede aceasta procedura de licitatie ca toti acesti furnizori sa aiba contracte bilaterale fara sa mai vina cu cantitatile suplimentare e PZU", a mai aratat ministrul Energiei.

In acest context, guvernatorul Bancii Natonale a Romaneii (BNR), si-a exprimat ingrijorarea fata de cresterea pretului energiei electrice.

"Cand o sa apara cifra in perioada urmatoare privind inflatia din iulie, o buna parte din cresterile de preturi in indicele pretului de consum va proveni de la electricitate. Ne preocupa si sunt nevoit sa revin: de multe ori spuneam ca intr-o tara in care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evolutia preturilor administrate, pe care nu reusim sa le prognozam.

Este o declaratie usor malitioasa, dar trebuie sa o fac. Ne preocupa, categoric, evolutia preturilor administrate, in acest context evolutia preturilor la electricitate si, din cate stim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preturi vor face, in perioada urmatoare, comunicarea necesara, ceea ce ne va ajuta si pe noi in noua prognoza de inflatie. Deocamdata, evolutia preturilor in Romania este controlata, iar inflatia este una dintre cele mai mici din Europa", a subliniat Isarescu, intr-un briefing de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#crestere preturi curent, #crestere pret energie electrice, #scumpire curent, #scumpire energie electrica , #curent