Dilema legata de pretul RCA: A fost sau nu plafonat?

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 16:45
4240 citiri
Dilema legata de pretul RCA: A fost sau nu plafonat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandalul cauzat de pretul RCA continua. Transportatorii au iesit cu miile in strada pentru a protesta fata de pretul mare al politei obligatorii si, dupa numeroase negocieri cu autoritatile s-a ajuns la un compromis: plafonarea tarifelor pe o perioada de 6 luni.

Insa socoteala din targ nu pare sa se regaseasca in documentul ce ar fi trebuit sa o oficializeze asa ca haosul si confuzia s-au reinstaurat.

Cum s-a ajuns la asta? Sa o luam cu inceputul. Transportatorii au fost nemultumiti de cresterea fulminanta a pretului la politele RCA, asa ca au solicitat autoritatilor sa rezolve aceasta problema. Dupa negocieri la foc continuu, saptamana trecuta, Guvernul a promis ca pretul asigurarii auto obligatori va fi inghetat pentru jumatate de an si va exista un tarif de referinta, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Ordonanta de urgenta care prevedea aceste lucruri a fost aprobata, miercuri, in sedinta Executivului, iar continutul sau a fost postat atunci pe site-ul Ministerului Finantelor. Insa in OUG nu a fost trecuta valoarea plafonului.

In aceste conditii, transportatorii

au blocat in ziua urmatoare Capitala si au circulat cu viteza redusa pe mai multe artere importante din peste 20 de orase din provincie, obtinand in final ce au vrut. Sau cel putin asa au crezut.

Dupa mai multe ore de protest, ASF a incheiat o intelegere cu transportatorii, semnata si parafata de reprezentantii ambelor parti, potrivit careia pretul RCA va fi plafonat, timp de 6 luni, in functie de anumite criterii. In plus, e dat si un exemplu de tarif maximal, anume 7.500 de lei pentru un camion de peste 16 tone.

Iata documentul in cauza:

Sursa: UNTRR

Toate bune si frumoase: suma si criteriile au fost accepate de manifestanti, care si-au luat masinile si au plecat acasa.

Problema este ca promisiunea autoritatilor nu s-a concretizat in modul in care au sperat transportatorii. Asta pentru ca ordonanta de urgenta privind pretul RCA a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial (MO), dar textul e putin diferit fata de versiunea initiala, prezentata saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Finantelor.

Mai exact, in varianta aparuta in MO scrie ca plafonarea este orientativa, nu obligatorie, asa cum au promis autoritatile, iar acest lucru a starnit iar furia transportatorilor, dupa cum se poate vedea dintr-un comunicat remis marti Ziare.com.

"Ordonanta de urgenta publicata ieri (luni - n.red.) in Monitorul Oficial nu corespunde proiectului initial publicat de Ministerul de Finante, varianta publicata in Monitorul Oficial nefiind functionala intrucat exact la articolul care mentiona termenul de 6 luni in care ar functiona tariful de referinta, stabileste ca acesta sa fie cu caracter orientativ si nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal", atrage atentia Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Intr-adevar, asa scrie la art.18, alin. (2) din cadrul OUG publicata in Monitorul Oficial:

"Pentru o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii termenului prevazut la art. 34 alin. (3), A.S.F. va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre asiguratorii RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

ASF va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va evalua efectele acestei masuri si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei", potrivit textului ordonantei.

Aruncatul pisicii in curtea vecinului, sport national

Cum s-a ajuns la aceasta situatie nu stim inca, insa asteptam cu interes raspunsurile autoritatilor implicate la solicitarile noastre. Insa se pare ca si daca ordonanta ar fi fost asa cum a fost initial negociata, ea nu ar fi trecut de Consiliul Concurentei.

Legea Concurentei prevede ca plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni trebuie decisa prin hotarare de guvern, nu prin ordonanta de urgenta.

"Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari", se arata in Legea Concurentei, la articolul 4, alin (3).

Asa ca plafonarea pretului RCA ramane in aer si se nasc mai multe intrebari: E sau nu obligatoriu acest plafon? Cine trebuie sa decida caracterul obligatoriu al plafonarii? Daca ramane orientativ, asiguratorii il vor respecta? Se va asigura cineva de acest lucru? E de competenta Guvernului? A ASF-ului? Sau a cui?

Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla impreuna cu noi raspunsurile la aceste intrebari.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#plafonare RCA, #ordonanta urgenta RCA , #RCA