Dictatul RCA. Cine se mai rascoala acum?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 18:22
10746 citiri
Dictatul RCA. Cine se mai rascoala acum?

O parte dintre transportatori, semnificativa mai ales pentru dezvoltatorii mici si medii din domeniu, intrucat cei mai mari nu au resimtit la fel majorarea tarifelor la asigurarea obligatorie, au blocat centrul Capitalei si au obtinut in final un castig - plafonarea politei RCA la 7.500 de lei.

Protestul transportatorilor a oferit cea mai buna ocazie pentru a intelege care sunt consecintele liberalizarii si scaparii totale de sub orice control a pietei asigurarilor.

Transportatorii au obtinut o reducere de aproape 3 ori a valorii RCA, dar chiar si asa pretul actual, plafonat la 7.500 de lei, este mai mare cu 40% decat cel de anul trecut.

Dupa falimentul Astra si Carpatica si explozia politelor RCA, pentru toate tipurile de autovehicule, ASF a demonstrat ca nu si-a inteles rolul principal pe care ar fi trebuit sa il aiba pe piata asigurarilor - de control, reglementator si interventie impotriva anomaliilor care apar in sistem.

Si asa s-au nascut o buna parte din aberatiile care au dat apa la moara si au sustinut protestul transportatorilor - tarife mai mari pentru aceleasi tipuri de masini decat in unele tari dezvoltate din vestul Europei.

Isterizati de aceste anomalii, unii dintre liderii transportatorilor au imbratisat ideea liberalizarii totale a pietei - "vrem conditii ca afara".

Fara sa stie ca tarifele mai mici din tari la care faceau trimitere au fost posibile tocmai prin interventia statului in piata asigurarilor. Fie printr-un protectionism major, fie prin mecanisme de control si reglaj riguros, oricum numai prin lasarea pietei intr-o stare de libertate completa nu.

Pentru a intelege cat de periculoasa ar putea fi liberalizarea completa a pietei asigurarilor si scaparea de sub orice fel de control, lucru care oricum s-a intamplat la noi prin inactivitatea ASF, sa comparam doar cateva situatii in cazul politelor RCA pentru autoturisme.

In Romania, inca, pentru un autoturism de pana in 1.600 de cm cubi polita RCA nu depaseste 150 de euro. In Italia, de exemplu, pentru acelasi tip de masina valoarea asigurarii obligatorii ajunge undeva intre 800 si 1.000 de euro pe an.

Pentru un TIR, in Italia, valoarea RCA incepe de la 4.000 de euro, adica tot cam atat cat ar fi trebuit sa ajunga si-n Romania.

S-or fi gandit o clipa patronii transportatori la urmarile pe care ar putea sa le aiba revolta lor, cand strigau ca-si doresc liberalizarea totala a pietei si conditii ca afara?

Dar in Italia sa spunem ca statul nu a intervenit in piata, asa cum s-a intamplat in Germania, Polonia sau Olanda, unde tarifele la RCA se combina cu asigurarea CASCO si preturile pot ajunge, printr-un mecanism de control si supraveghere a istoricului soferului, la valori mai mici decat in Romania.

Acum, odata cu plafonarea RCA pentru transportatori la 7.500 de lei, si in lipsa unui ASF care sa-si exercite rolul cum se intampla in tari unde statul si-a luat in serios rolul de control, reglare si supraveghere, nu e greu sa ne imaginam consecintele liberalizarii complete a pietei asigurarilor.

Cel mai probabil, marii asiguratori vor incerca sa compenseze plafonarea RCA la masinile mari prin cresterea preturillor pentru autoturisme.

Iar acesta va fi doar primul pas in drumul spre o piata tot mai libera si mai scapata de sub orice fel de control si reglare. Iar cand politele RCA pentru autoturisme vor creste de la an la an, revolta va ramane disipata in milioanele de utilizatori obligati sa le plateasca.

Nu vor mai exista patroni care sa-si mobilizeze angajatii sa blocheze centrul Capitalei pentru a nu-si simti profitul diminuat de zvacnirile unei piete tot mai libere si nereglementate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#protest transportatori plafonare RCA ASF , #RCA