De azi intra in vigoare plafonarea tarifelor RCA: Cat vor plati soferii in urmatoarele sase luni

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 11:18
4845 citiri
De azi intra in vigoare plafonarea tarifelor RCA: Cat vor plati soferii in urmatoarele sase luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Plafonarea tarifelor RCA intra in vigoare, vineri, astfel ca preturile maxime pentru asigurarile auto obligatorii vor fi inghetate timp de sase luni.

Decizia a fost luata printr-o hotarare de Guvern, iar plafoanele au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca urmare a protestelor transportatorilor.

Insa unii soferi sunt nemultumiti de faptul ca decizia dezavantajeaza proprietarii de masini mici.

Iata cateva exemple.

La autoturisme, prima maxima variaza intre 547 lei si 3.087 lei in functie de capacitatea cilindrica a masinii si varsta soferului.

Pentru un sofer de pana in 25 de ani care conduce o masina a carei capacitate cilindrica este intre 1401-1600 cmc va plati un RCA de maximum 1.166 de lei.

In schimb, un sofer cu varsta cuprinsa intre 41-50 de ani va plati pentru acelasi tip de masina un RCA maxim de 721 de lei.

La autovehicule pentru transport de marfa RCA costa intre 749 lei si 2.979 lei, la persoane fizice.

In cazul firmelor, prima maxima la autoturisme este cuprinsa intre 885 lei si 1.285 lei, iar la autovehicule de marfa intre 943 lei si 7.534 lei, pentru un camion de peste 16 tone.

La autovehiculele de transport de persoane, cel mai mult ar costa o polita pentru un autocar cu o capacitate de peste 40 de locuri, unde prima maxima a fost stabilita la 6.600 de lei.

Asiguratorii considera ca singura solutie realista de limitare a efectelor negative pentru piata RCA este reducerea frecventei accidentelor rutiere

In contextul intrarii in vigoare a plafonarii tarifelor RCA, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) considera ca singura solutie realista de limitare a efectelor negative pentru piata este reducerea frecventei accidentelor rutiere.

Statisticile Politei Romane arata o crestere cu peste 11% in 2015 fata de 2014 a numarului de accidente rutiere si al persoanelor ranite grav pe drumurile din Romania. Mai mult, este singura tara din Uniunea Europeana in care numarul ranitilor in trafic a crescut continuu in ultimii 15 ani.

Ca o consecinta directa, din anul 2007 pana in anul 2015, despagubirile platite pentru daune morale aferente vatamarilor corporale si deceselor au crescut cu 2000%, potrivit UNSAR.

"Aceasta crestere s-a resimtit in costul politei RCA, insa, mai mult decat impactul financiar, ingrijoratoare este pierderea de vieti omenesti. De aceea, UNSAR sustine implementarea cat mai grabnica a Strategiei pentru Siguranta Rutiera initiata de Guvern si isi exprima disponibilitatea de a deveni un partener pentru autoritati", se arata in comunicatul remis vineri Ziare.com.

Afla toate masurile cuprinse in Strategia pentru Siguranta Rutiera a Guvernului

C.P.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#plafonare tarife RCA, #plafonare preturi polite RCA, #plafonare RCA, #tarife RCA, #preturi RCA , #RCA