Cu cat s-a ieftinit mancarea in luna iunie si cat mai e rata inflatiei

Luni, 11 Iulie 2016, ora 10:08
2591 citiri
Cu cat s-a ieftinit mancarea in luna iunie si cat mai e rata inflatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

In luna iunie, alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,68% fata de luna mai, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna precedenta, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in iunie, la cartofi (-7,8%) alte legume (-7,4%), fructe proaspete (-3,3%) si oua (-1,5%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la citrice (4,5%) si zahar (1,8%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In schimb, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,09%. De asemenea, preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,1% in mai fata de luna precedenta.

Prin urmare, preturile de consum au scazut in luna iunie, in medie, cu 0,17% comparativ cu luna mai, evolutia fiind diferita de la o categorie de produse la alta.

Evolutia preturilor in ultimul an a fost marcata de scaderea TVA la alimente, care a avut loc in iunie anul trecut. Astfel, luna iunie din acest an a fost prima in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015.

In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Conform datelor statistice in ultimul an, mai exact in perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, preturile alimentelor au stagnat. In schimb, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile cu 0,7%.

In aceste conditii, rata anuala a inflatiei a urcat puternic in luna iunie, de la -3,5% la -0,7%.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 2017.

In luna februarie, BNR a modificat la 1,4% rata inflatiei pentru finalul acestui an, iar pentru 2017 a prognozat o inflatie de 3,4%.

Astfel, potrivit ultimelor estimari, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

Alti analisti se asteapta, insa, ca rata anuala a inflatiei sa ramana negativa pana la finalul acestui an.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#scaderi preturi alimente iunie 2016, #ieftinit mancarea scadere TVA , #preturi alimente