Control OPC la banci: Ar vrea sa suspende activitatea de creditare (Video)

Duminica, 01 August 2021, ora 17:165633 citiri
Control OPC la banci: Ar vrea sa suspende activitatea de creditare (Video)
Foto: Banca centrala a Elvetiei

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) efectueaza controale tematice la toate bancile care au in portofolii credite in franci elvetieni, dar si la celelalte institutii financiare implicate in procese, a declarat seful institutiei, Marius Dunca.

"Avem un control tematic la operatorii financiar-bancari. Daca nu ne-au primit sa fim prezenti la negocieri (cele organizate de AURSF impreuna cu reprezentantii debitorilor in franci elvetieni - n.red.), ne primesc sigur ca organ de control. Mi-as dori sa-mi permita legea sa le suspend activitatea de creditare catre persoane fizice. Caut in legislatie portita care-mi permite acest lucru", a sustinut Dunca la o conferinta de presa.

Un craiovean a obtinut in instanta inghetarea cursului franc elvetian-leu la valoarea de la data contractarii creditului

ANPC va verifica daca "masurile de reglare a deficientelor" au fost luate de catre institutiile de credit, iar acestea sa dovedeasca cum au solutionat problemele clientilor, presedintele autoritatii precizand ca bancile nu au venit cu nicio masura in sprijinul debitorilor.

Cati clienti Volksbank Romania au acceptat conversia creditelor in franci (Infografic)

Controalele au loc la toate bancile care au oferit credite in franci elvetieni si la toate celelalte cu care ANPC are procese.

"Avem decizii definitive care nu sunt puse in aplicare. Chiar isi bat joc de romani, chiar nu vor sa inteleaga ca romanii sunt in imposibilitatea de a-si plati creditele si de a ajunge in strada cu familiile. La nivel de declaratii, toti operatorii financiar-bancari sunt asi, dar cand sa puna in aplicare masurile declarate... ", a spus Dunca.

Anunt ingrijorator pentru cei cu credite in franci elvetieni - ar putea creste si mai mult

El a punctat ca autoritatea mai are circa 300 de dosare in instanta impotriva bancilor si inca patru dosare in curs de depunere, adaugand ca va comunica mai multe detalii dupa finalizarea controalelor tematice.