Cea mai proasta solutie pentru criza RCA. Statul nu are ce cauta in pret

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 14:58
7404 citiri
Cea mai proasta solutie pentru criza RCA. Statul nu are ce cauta in pret

Protestul transportatorilor este condus de un lider, Augustin Hagiu, care a candidat la alegerile locale din partea PRU. Asta ca sa stim din start despre ce discutam.

Nu cred ca exista metoda mai eficienta de campanie decat agitarea unei teme sensibile, pe cat posibil despre bani, tratata cat mai populist cu putinta. Si RCA este o astfel de tema, pentru ca intereseaza tot poporul detinator de masina, o categorie depasita numeric probabil doar de aceea a detinatorilor de telefon mobil.

Pe fondul chestiunii, eu cred din bun inceput ca solicitarea pe care o au si sunt pe cale sa o satisfaca transportatorii este aberanta - plafonarea tarifelor RCA.

Statul nu are ce sa caute pe o piata libera pentru a plafona un pret, indiferent despre ce produs sau serviciu e vorba. Daca vrem mercurial, locul nostru e in comunism, dar si pe acela trebuie sa-l luam cu totul, nu numai in privintele care ne convin.

Pe o piata libera pretul il regleaza mecanismele ei, un lucru pe care transportatorii, care ei insisi practica tarife stabilite de ei, nu de stat, ar trebui sa-l stie foarte bine.

Azi plafonam pretul RCA, maine al painii, apoi al laptelui si tot asa?

Apoi, aud multe persoane care invoca propriile venituri reduse pentru necesitatea reducerii pretului politelor. Cu tot respectul si toata simpatia, dar masina nu este obligatorie si o ai daca ti-o permiti, cu toate costurile ei, intre care si polita RCA.

Nu exista o componenta sociala in acest cost, lucru destul de greu intr-o tara cu peste 4 milioane de asistati social intr-un fel sau altul.

Da, pretul politelor poate sa scada spectaculos de maine, cu pretul eliminarii cartii verzi din asigurare, ceea ce proiectul de lege pe aceasta tema si prevede. Si dupa aia ce facem? Pai, o platim numai cand iesim din tara si asta inseamna ca trebuie sa ne si verifice cineva daca am platit-o, adica un control suplimentar la granita, cu timpul pierdut aferent.

Noi vrem in Schengen, dar ne gandim la masuri care sa presupuna, dimpotriva, suplimentarea controlului la iesirea din tara. E aici un pic de schizoidie sau iresponsabilitate?

Solutia gasita de Guvern, sub presiunea strazii la care mi se pare nefiresc de sensibil pentru un guvern nepolitic, cu inghetarea pretului politiei vreme de sase luni reprezinta o interventie, dupa parerea mea nepermisa, a statului in economia libera, care insa doar paseaza problema, nu intra in profunzimea ei.

Pentru ca in zona asigurarilor exista o problema, si inca mare, dar ea tine de politic. Politicul numit ASF.

Doua mari companii de asigurari, Astra si Carpatica, au dat faliment. Intamplator sau nu, erau companiile care practicau printre cele mai mici tarife inclusiv pentru politele RCA.

Efectul acestor tarife mici se simtea chiar inainte de faliment in problemele mari la decontare, fie ca era foarte mult intarziata, fie ca era incompleta, efecte pe care nu le simtea insa asiguratul. El platea putin si cel pe care-l prejudicia suferea ponoasele.

Dupa ce aceste companii au dat faliment, onorarea politelor se face din Fondul de Garantare a Asiguratilor. Banii acestui fond vin de la companiile de asigurari, adica de la fiecare dintre asigurati. E deci absolut logic ca aceste falimente sa fi provocat o crestere a pretului politelor.

Cea care ar fi trebuit sa supravegheeze activitatea firmelor si sa vada ca acestea practica tarife absolut nerealiste este ASF. Ca acolo e o mare problema o spune chiar unul dintre vicepresedintii autoritatii, Mircea Ursache.

Eu ma intreb, in paranteza fie zis, daca preturile care vor fi impuse se vor dovedi nerealiste, oare falimentele nu se vor inmulti si implicit prejudicierea asiguratilor?

Dar falimentul acestor companii nu a fost provocat doar de politica de preturi, ci si de sifonarea de bani. Dan Adamescu, Ilie Carabulea sunt oameni cu dosare penale, chiar condamnari, si conexiuni politice grele si nu am niciun motiv sa nu cred ca o parte din banii companiilor de asigurari falimentate a ajuns in buzunare si pusculite de partid sub ochii blanzi ai ASF si cu paguba celorlalti asigurati contributori indirect la Fondul de Garantare.

Dar cum altfel sa fie cand ASF este o institutie profund politizata ale carei functii de conducere, platite regeste, reprezinta recompense consistente si foarte ravnite de partid.

Numirea in fruntea institutiei care ar trebui sa asigure functionarea corecta a pietei asigurarilor din Romania se face pe oricare alte criterii decat cele de competenta, iar efectele sunt cele pe care le vedem.

Deci interventia asupra pretului politelor, inghetat sau dezghetat, nu va fi niciodata rezolvata prin interventia statului in jocul pietei, ci prin reformarea ASF de la legilslatie, la conducere.

Daca regulile raman la fel, asa cum a plecat Rusanu si a venit Negritoiu, la fel daca pleaca Negritoiu nu am nicio speranta ca nu va veni tot un mare client politic, iar problemele vor ramane la fel de mari.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#protest transportatori tarife RCA , #RCA