Ce se intampla cu pretul aurului si al platinei

Marti, 05 Februarie 2013, ora 10:23
3797 citiri
Ce se intampla cu pretul aurului si al platinei
Foto: news.com.au

Pretul aurului este in scadere la nivel mondial, conform statisticilor de specialitate.

In schimb, valoarea platinei s-a apreciat pe piata globala. Platina a atins pretul maxim al ultimelor patru luni, pe fondul ingrijorarilor referitoare la stocurile tot mai mici, scrie news.com.au.

Cel mai mare producator de platina, Anglo American Platinum Ltd, a anuntat ca a inregistrat pierderi in 2012, dupa ce compania a fost lovita de mai multe greve.

2012, un an greu pentru platina

Reprezentantii companiei spun ca 2012 a fost un an greu pentru comertul cu platina. O problema este data si de nesiguranta furnizarii platinei de catre producatorii sud-africani, nesiguranta care este asteptata sa ii domine in cursul intregului an 2013.

Pretul aurului a fost pus sub presiune in ultimele saptamani de accelerarea cresterii economice globale. Din aceasta cauza a scazut cererea de aur, iar investitorii nu l-au mai considerat o investitie sigura.

Conform Bloomberg, problemele Africii de Sud in acest sector se resimt pe piata globala a platinei, caci aceasta tara reprezinta 72% din piata acestui metal pretios la nivel global. Anul trecut, tara africana s-a confruntat cu mai multe greve si chiar inchideri ale unor mine.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#pret aur platina mine, #africa sud bani economie, #crestere economica SUA , #stiri preturi