Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 03:15
56906 citiri
Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică
Consumul unei centrale pe gaz va fi întotdeauna mai mic decât cel al unei centrale electrice FOTO Unsplash.com

De fiecare dată când vine iarna ajungi în punctul în care te îndoiești de sistemul de încălzire pe care îl ai în locuință și te bate gândul să-l schimbi cu unul mult mai avantajos, mai ales acum, în contextul în care predictibilitatea costurilor este pusă sub semnul întrebării pe termen nedeterminat.

Şi ca să faci alegerea cea mai bună dintre centrala electrică și cea pe gaz, este necesar să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, asta pentru că esti mereu cu ochii la cheltuielile pe care le ai cu întreținerea apartamentului.

Deși investiția inițială într-o centrală electrică este mai redusă, costurile cu combustibilul folosit, în acest caz, electricitatea, pot fi chiar și de 3-4 ori mai mari, decât în cazul centralei pe gaz.

Ca să estimezi cât consumă o centrală electrică într-o lună trebuie să ai în vedere faptul că, pentru un kw de energie termică, o centrală electrică utilizează un kw de curent electric.

Specialiştii în imobiliare de la storia.ro au luat ca exemplu un apartament de dimensiuni medii, de 40 mp, izolat corect (aceasta presupune că este anvelopat şi nu există pierderi de căldură în zona geamurilor şi usilor).

"Pentru încălzirea unei astfel de locuințe, centrala va funcționa 8 ore zilnic. Dacă optezi pentru o centrală cu o putere termică de 4 kw, rezultă un consum aproximativ de 960 kw/lună. La un preț de 0.34 lei/kw, vei plăti 326.4 lei/lună pentru încălzirea locuinței.

Bineînțeles, acest preț diferă în funcție de mai mulți factori: puterea termică a centralei, prețul perceput de furnizorul de energie electrică, timpul de funcționare al centralei. Totuși, avantajul pe care ți-l oferă o astfel de centrală este previzionarea costurilor", au detaliat aceştia.

În schimb, pentru o centrală pe gaz consumul nu poate fi estimat atât de precis ca în cazul unei centrale electrice, dar, într-un caz ipotetic, se poate pleca de la premisa că "majoritatea centralelor termice pe gaz au o putere termică de 24 kw, iar pentru încălzirea unei locuințe de 40 mp se poate înregistra un consum aproximativ de 1,3 MWh. La un preț mediu de 75 lei/MWh, rezultă un consum de aproximativ 97.5 lei.

Diferența la nivelul consumului dintre centrala termică pe gaz versus centrala termică electrică este clară. Și aici putem avea oscilații, în funcție de tariful perceput de furnizorul de gaze naturale, de izolația locuinței și intervalul de funcționare. Chiar dacă se preconizează creșteri ale prețului gazelor naturale, consumul unei centrale pe gaz va fi întotdeauna mai mic decât cel al unei centrale electrice".

Care ar fi avantajele şi dezavantajele unei centrale electrice

  • predictibilitatea costurilor: poți calcula dinainte care este costul într-o oră de funcționare. Dacă știi puterea centralei (poți găsi această informație în caracteristicile tehnice), o poți înmulți cu prețul pe kWh și vei avea o viziune clară asupra cheltuielilor.
  • simplitatea montajului și a întreținerii: nu este necesară instalarea unui coș pentru eliminarea emisiilor, așa cum se întâmplă în cazul centralei pe gaz.
  • siguranța: dacă optezi pentru o centrală electrică, riscul unei explozii este eliminat.
  • soluție eco-friendly: centrala electrică este o variantă potrivită pentru cei preocupați de mediul înconjurător, pentru că reprezintă un sistem ecologic de producere a căldurii. Funcționarea unei astfel de centrale nu generează reziduuri, nu emite substanțe toxice și nici nu poluează fonic.

Printre dezavantajele centralei electrice

  • costuri mai mari: chiar dacă centrala electrică are un randament de 100%, trebuie să te aștepți la facturi mari cu încălzirea locuinței. Din acest motiv, centrala electrică este recomandată în mod special pentru apartamentele de mici dimensiuni, nicidecum pentru case.
  • dependența de electricitate: în cazul unei pene de curent, vei rămâne fără căldură și apă caldă. Dacă stai într-o zonă în care astfel de situații sunt frecvente, poate ar trebui să te gândești mai bine, înainte de a opta pentru o centrala electrică.

Centrala termică electrică este soluția ideală pentru locuințele de mici dimensiuni, cum ar fi o garsonieră sau un apartament cu un dormitor.

Cu toate acestea, să nu uităm că electricitatea se numără printre cele mai scumpe forme de încălzire a unei locuințe. Dacă alegi să instalezi o centrală electrică într-o locuință de mari dimensiuni, ar fi bine să te aștepți și la costuri semnificative.

Centrala electrică este recomandată mai ales în zonele în care este utilizată energia din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau cea solară. În acest caz, costurile cu încălzirea locuinței vor fi minime.

Care sunt beneficiile centralei pe gaz versus dezavantaje

Centrala pe gaz este o opțiune mult mai populară, iar acest lucru este de înțeles, dacă ne uităm la avantaje.

  • randament crescut și confort ridicat la interior.
  • costuri mici de exploatare: gazul este mult mai ieftin decât electricitatea. În plus, nu va trebui să investești prea mulți bani nici în lucrările de mentenanță – sunt necesare doar anumite verificări și revizii periodice. Mulți sunt induși în eroare de un mit care circulă în mediul online, care spune că încălzirea electrică este mai ieftină decât cea pe gaz. La o simplă estimare a costurilor, vom vedea că acest lucru nu este adevărat.

Dezavantajele centralei pe gaz

  • nu poți opta pentru această variantă, dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze naturale;
  • costuri mari de montaj;
  • zgomot: chiar dacă centrala pe gaz are o durată de funcționare destul de mare, după o anumită perioadă, ea începe să fie zgomotoasă.

În această situație, de cele mai multe ori, decizia presupune cântărirea altor două opțiuni: centrala electrică versus centrala pe peleți, pentru că racordarea la rețea presupune costuri extrem de mari.

Centrala termică pe gaz este folosită în mod special în locuințele de mari dimensiuni. În comparație cu energia electrică, gazul este mult mai accesibil ca preț și are un randament mai bun.

De asemenea, centralele termice pe gaz sunt de două tipuri: clasice și cu condensare. Majoritatea persoanelor aleg cea de-a doua variantă, datorită randamentului mult mai mare. Dacă centralele clasice au un randament de aproximativ 80%, în cazul centralelor cu condensare, acest procent poate trece de 100%.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#centrala electrica, #centrala termica pe gaz, #consum, #pret, #gaze naturale, #electricitate , #pret gaze