Brokerii spun ca preturile RCA au crescut cu mai putin de 5% in prima zi, dupa dezghetarea tarifelor

Vineri, 19 Mai 2017, ora 14:41
2538 citiri
Brokerii spun ca preturile RCA au crescut cu mai putin de 5% in prima zi, dupa dezghetarea tarifelor
Foto: Ziare.com

Preturile asigurarilor auto obligatorii RCA au crescut cu mai putin de 5% in prima zi de dupa eliminarea plafoanelor, ingrijorarea transportatorilor potrivit carora preturile ar putea exploda nefiind justificata, a declarat vineri presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Vineri este prima zi cu preturi ale politelor RCA teoretic libere, dar cu o grila de preturi orientative fixata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa sase luni de tarife inghetate.

Perioada de inghetare nu a fost prelungita de teama Comisiei Europene, existand informatii legate de pericolul unei proceduri de infringement din cauza interventiei Executivului pe o piata libera si cu actori 100% privati.

Pana in prezent, au fost observate cresteri de preturi de sub 5% la RCA, dar, probabil, ele vor fi mai mari in cazul soferilor de camioane, care au avut daune mai multe, considera Andriescu.

"Am facut o simulare, atat pe persoane fizice, cat si pe persoane juridice, inclusiv la vehicule comerciale, si am observat cresteri de sub 5%. Cred ca ingrijorarea transportatorilor, care a dus la presiunea adoptarii legi RCA in pripa, nu a fost justificata.

Probabil, tarifele vor creste mai mult la soferii de camioane care au inregistrat daune multe, circa 3% dintr-un total de aproximativ 200.000. In cazul soferilor cu un comportament corect, probabil ca tarifele vor scadea", a declarat Andriescu.

Cinci patronate din transporturile rutiere (UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI) au cerut recent Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA cu inca sase luni, in conditiile in care o noua lege RCA nu fusese adoptata.

Consiliul Concurentei urmeaza sa monitorizeze sectorul RCA in perioada urmatoare, impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat joi presedintele autoritatii de concurenta, Bogdan Chiritoiu, care estimeaza ca nu va exista "un soc in piata" dupa ce preturile devin din nou libere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#tarife RCA crescut eliminare plafoane, #tarife RCA crescut vineri, #eliminare plafoane tarif RCA , #RCA
Comentarii