Avem cea mai mare scumpire la benzina si motorina din UE: Cat au crescut preturile in ultimul an

Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 14:05
26684 citiri
Avem cea mai mare scumpire la benzina si motorina din UE: Cat au crescut preturile in ultimul an
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul benzinei si al motorinei ne arde la buzunare: avem cea mai mare scumpire dintre statele membre UE, in ultimul an. O combinatie intre haosul din sistemul fiscal, supraacciza reintrodusa in toamna lui 2017, devalorizarea leului in fata principalelor monede si scumpirea barilului de petrol ne-a adus in aceasta situatie.

Ziare.com a consultat datele publicate de Comisia Europeana pentru a vedea cati bani dam in plus atunci cand mergem sa ne alimentam masinile.

Benzina s-a scumpit de doua ori mai rapid ca media la nivelul UE

Pret benzina 27 august 2018: 1,235 euro pe litru

Pret benzina 28 august 2017: 1,009 euro pe litru

Scumpirea este de peste 18% intr-un an! Adica pretul benzinei a crescut in Romania, in aceste 12 luni, de aproape doua ori mai repede ca media UE. In aceasta perioada, carburantul s-a scumpit cu 10% la nivelul intregului bloc comunitar.

Sursa date: Comisia Europeana / Oil Bulletin

Statistica europeana arata ca suntem pe locul al patrulea in randul statelor membre cu cea mai ieftina benzina, la finalul acestei luni. Astfel, cu 1,235 euro pe litru, ne aflam dupa Bulgaria (1,139 euro/litru), Polonia (1,194 euro/litru) si Ungaria (1,232 euro/litru) . In aceste tari pretul a crescut intr-un ritm mai scazut decat in cazul nostru, respectiv cu 11,67%, 12,3% si 8,27% in ultimul an.

Austria are un pret al benzinei apropiat de al nostru (1,297 euro/litru), la fel si Luxemburg (1,278 euro/litru) . In aceste state, insa, salariul mediu este de patru, respectiv sapte ori mai mare ca in Romania.

Situatia e si mai grava la motorina

Pret motorina 27 august 2018: 1,242 euro/litru

Pret motorina 28 august 2017: 0,986 euro/litru

Scumpirea este de peste 20% intr-un an! Comparativ, media la nivelul intregii UE este de 13,49%.

Sursa date: Comisia Europeana / Oil Bulletin

Bugetul soferilor care conduc masini cu motoare diesel a avut de suferit in ultimul an. In luna august a anului trecut, motorina costa in tara noastra mai putin de un euro/litru, In plus, un pret mai mic gaseai doar in Luxemburg. Acum, insa, dam peste 1,2 euro pe un litru si nu mai putin de sapte state membre UE au motorina mai ieftina ca noi, inclusiv Austria si Luxemburg.

Taxe, accize si impozite

Statistica europeana mai arata un lucru interesant: birurile la stat reprezinta 50% din pretul benzinei, respectiv 48% din cel al motorinei, in Romania. Restul tine de cotatia petrolului, diferentele de curs leu-dolar-euro, lantul de distributie si logistica, plus profitul.

Sursa date: Comisia Europeana / Oil Bulletin

Reamintim ca supraacciza la carburanti a fost reintrodusa in doua etape, in septembrie si octombrie 2017, fapt ce a dus aproape imediat la scumpiri destul de semnificative, care iata ca se mentin pana acum.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#evolutie pret benzina, #evolutie pret motorina, #pret benzina, #pret motorina, #scumpire benzina, #scumpire motorina , #benzina
Comentarii
Poza 2DIE4
2DIE4
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! bravo celor care au scumpit benzina !