Asiguratorii sustin ca Romania risca infringementul din cauza noii legi RCA

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 15:18
3112 citiri
Asiguratorii sustin ca Romania risca infringementul din cauza noii legi RCA
Foto: Arhiva Ziare.com

Aociatia care reprezinta interesele asiguratorilor, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), sustine ca Romania risca infringementul din cauza limitarii la 25% a cheltuielilor administrative in cazul RCA.

Parlamentul a adoptat, marti, proiectul de lege privind asigurarea RCA.

Asiguratorii avertizeaza ca acest proiect de lege este unul stufos, care tinde sa suprareglementeze piata si atinge aspecte care tin de modul de functionare a altor industrii - industria service-urilor auto si industria de transporturi. Acest proiect limiteaza la 25% cheltuielile administrative si de vanzare, prevedere care incalca directivele europene, potrivit UNSAR.

"Asa cum UNSAR a enuntat deja in nenumarate randuri, orice plafonare, fie ca vorbim de un nivel de 25%, fie ca vorbim de un nivel de 90%, incalca Directivele europene in domeniu, riscand in continuare infringementul pentru Romania.

Mai mult decat atat, prevederea nu aduce beneficii reale pentru niciuna dintre partile implicate, deoarece pune presiune asupra calitatii serviciilor oferite si este extrem de dependenta de alte costuri asupra carora asiguratorii nu detin niciun control", se arata in comunicat.

UNSAR mai atrage atentia ca, in momentul stabilirii acestui cuantum, nu a fost luat in calcul faptul ca aproximativ o treime o reprezinta contributiile obligatorii, stabilite prin lege, pe care companiile de asigurare le platesc catre ASF, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), Fondul de Rezolutie sau Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), reprezentand in special contributii pentru protectia pagubitilor.

O alta prevedere, care poate duce la o crestere necontrolata a nivelului daunelor platite de societatile de asigurare, in acceptiunea UNSAR, este modul in care se va realiza despagubirea pentru reparatia autovehiculelor avariate.

"Desi in acest moment este cunoscut faptul ca pe piata sunt service-uri auto care practica preturi pentru manopera si piese mult peste costul oferit de reprezentantele oficiale ale marcilor auto, legea, asa cum a fost votata de catre Parlament, prevede ca justificarea costurilor pentru reparatia unui autovehicul poate fi facuta atat prin sisteme de evaluare specializate, cat si prin documente emise in baza legii", se arata in comunicat.

Asiguratorii sustin ca sistemele de specialitate mentionate si-au dovedit utilitatea in practica si sunt utilizate deja atat de service-uri, cat si de asiguratori in mod frecvent pentru politele RCA si Casco.

Totodata, UNSAR avertizeaza ca o formulare ambigua, cum este "documente emise in baza legii", ofera o bresa prin care reparatori de rea credinta pot factura mult peste pretul pietei pentru reparatia unei masini, abuzand de faptul ca dauna este acoperita de un asigurator si fara ca legislatia sa ii impuna cerinte stricte in ceea ce priveste justificarea acestor facturi.

Unul din amendamentele adoptate marti de deputati, in cazul legii RCA, va permite proprietarilor de masini sa fie despagubiti indiferent de service-ul in care isi vor repara masina, dar politele nu au cum sa creasca din cauza costurilor cu reparatiile, pentru ca acestea reprezinta doar o mica parte din costul total al daunelor, a declarat marti presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Romania risc infringement RCA, #prevederi noua lege RCA , #RCA