ANALIZA Consumatorii de energie din Bucuresti au la dispozitie 32 de oferte mai ieftine daca isi schimba contractul

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 12:24
6825 citiri
ANALIZA Consumatorii de energie din Bucuresti au la dispozitie 32 de oferte mai ieftine daca isi schimba contractul
Foto: Pixabay (Arhiva)

Consumatorii de energie din Bucuresti au la dispozitie pe piata concurentiala 32 de oferte cu preturi mai mici decat daca ar ramane cu vechile contracte, potrivit calculelor realizate de Agerpres pe baza comparatorului de preturi de pe site-ul ANRE.

Locuitorii Capitalei care pana acum au platit preturi reglementate ar trebui sa incheie noi contracte pe piata concurentiala, altfel vor plati mai mult cu 25% de la 1 ianuarie, odata cu liberalizarea totala a pietei.

Pe piata concurentiala, scumpirile incep de la 4%. Exista in total 79 de oferte pentru Bucuresti, iar, in cazul a 32 dintre ele, preturile sunt mai bune decat daca am ramane cu vechile contracte, in piata de serviciu universal.

Consumatorii pot incheia noi contracte pana la 1 februarie pentru ca acestea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. Schimbarea poate fi facuta si mai tarziu, dar se va aplica de la data semnarii.

Schimbarea furnizorului de energie este un proces relativ simplu si nu ar trebui sa ne ia foarte mult timp, daca stim ce avem de facut. In primul rand, pe site-ul ANRE exista o aplicatie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piata.

Fiecare consumator trebuie sa completeze judetul in care se afla, consumul din ultima factura si valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

Cum s-au facut calculele

Agepres a facut aceste calcule, utilizand datele pentru un consumator din Bucuresti, a carui ultima factura a avut o valoare de 51,12 lei, la un consum de 87 de kWh.

Avem doua optiuni, piata de serviciu universal si piata concurentiala.

Mergem intai pe piata de serviciu universal sa vedem care sunt preturile acolo, pentru ca, daca nu facem nimic, aceasta este piata in care vom ramane automat.

Constatam astfel ca, pentru consumatorii din Bucuresti, exista sase oferte pe aceasta piata, toate cu un pret mai mare decat ce am avut pana acum:

- Tinmar Energy - pret mai mare cu 11%, adica 5,6 lei in plus;

- Electrica - mai mare cu 23%, adica 12 lei in plus;

- E.ON - 24,5%, 12,54 lei in plus;

- Enel Energie si Energie Muntenia - 24,68%, 12,59 lei in plus;

- CEZ Vanzare - 36%, 18,7 lei in plus.

Consumatorul din Bucuresti, daca nu face nimic pentru modificarea contractului, va plati astfel cu 24,68% mai mult de la 1 ianuarie, fiind arondat automat la Enel, deci cu 12-13 lei mai mult daca am compara cu ultima factura, rezultand o suma de plata de 63,59 lei.

In ceea ce priveste piata concurentiala, consumatorii din Capitala pot alege dintre 79 de oferte ale companiilor energetice. Din pacate, niciuna nu este cu un pret mai mic decat cel din factura actuala, insa, aplicatia afiseaza ofertele in ordinea lor crescatoare si poate fi gasita cea mai ieftina.

Topul 10 al ofertelor ieftine

Astfel, in top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se afla compania AIK Energy Romania. Oferta acestei companii este cu 4% mai mare decat factura actuala, deci 2,1 lei in plus. Urmeaza Hidroelectrica, cu 5,3% in plus, adica 2,7 lei la factura.

Pe urmatoarele locuri sunt Restart Energy One - 5,56% in plus si o alta oferta a Restart Energy One, cu 5,58% mai mare, Nova Power and Gas (12 luni) - 7,5% in plus, Nova Power and Gas (24 luni) - 9,5%, ICCO Energy - 13,39%, Energy Distribution - 14,20%, Mazarin Energy - 14,23%, Electric Planners - 14,23%, Absolute Energy - 14,4%.

Enel, furnizorul actual, pe locul 12

Enel, furnizorul actual, este abia pe locul doisprezece, cu un pret mai mare cu 15,5% decat cel actual. Asadar, daca opteaza sa ramana la Enel, consumatorul trebuie sa incheie un contract pe piata concurentiala si, pentru exemplul folosit, va plati mai mult cu 7,35 lei, deci o factura de 58,92 de lei.

Odata ce se hotaraste asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie sa trimita un mail la respectiva companie/companii, pentru a solicita o oferta nominala. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un raspuns, insa, de regula, fac acest lucru in urmatoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atentie si, de asemenea, foarte important este sa ne interesam care sunt modalitatile companiei de comunicare cu clientii: exista site, call-center, aplicatie mobila, reprezentanta sau magazin, unde se gasesc fizic acestea, precum si modul de plata a facturii.

Este bine sa cautam si un istoric al acelei companii, mai ales daca nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost pana acum relatiile cu clientii sau daca au existat amenzi pentru incalcarea legii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#preturi curent electric, #preturi enel , #stiri preturi
Comentarii