Cum afli istoricul prețului unui produs vândut de Black Friday

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 21:30
9668 citiri
Cum afli istoricul prețului unui produs vândut de Black Friday
Luna noiembrie vine întotdeauna cu reduceri de Black Friday FOTO Unsplash

Noiembrie vine întotdeauna cu reducerile de Black Friday, care se întind de cele mai multe ori toată luna și care promit cele mai bune prețuri din an.

De-a lungul timpului au existat numeroase cazuri când s-a confirmat că retailerii creșteau prețurile înainte de eveniment, astfel încât reducerile să pară mai mari decât erau în realitate.

Prima amendă s-a dat deja anul acesta. Altex a fost amendat marți, 9 noiembrie, cu 50.000 de lei pentru reduceri înșelătoare, în contextul Black Friday. Comisarii de la Protecția Consumatorilor au cerut suspendarea site-ului după ce au descoperit că magazinul online vindea peste 1.000 de produse promovate ca fiind la reducere de Black Friday, fără să aplice reducerile din preţul de referinţă.

Reprezentanţii Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe această temă, că ei „nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e.”

Cum afli istoricul prețului unui produs

Consumatorii ar trebui să știe că pot verifica istoricul prețului unui produs pe care doresc să îl cumpere de Black Friday. Prin această metodă se pot asigura că beneficiază de o reducere reală și că prețul nu a fost umflat în ultima perioadă intenționat.

Site-ul istoric-prețuri.info pune la dispoziție evoluția prețului unui produs în ultimele 90 de zile, pe mai multe site-uri, în funcție de codul acestuia sau denumire. Mai mult, arată și un grafic unde se poate observa exact dacă prețul a scăzut, s-a menținut sau a crescut.

De exemplu, dacă introducem codul unui telefon mobil Apple iPhone 13 Pro Max, de 128 de GB, observăm următoarele rezultate:

Graficul ne arată că prețul a rămas neschimbat pe eMAG, evoMAG, Flanco și Devodep, dar că a crescut pe ITArena.

Mai apoi vedem concret procentul cu care a crescut.

Cu alte cuvinte, prețul telefonului mobil a crescut cu 2% în ultimele 90 de zile, ultima verificare fiind făcută în urmă cu 21 de zile. Chiar dacă datele nu sunt întotdeauna actualizate la zi, este un punct bun de plecare pentru clienți, astfel încât să aibă grijă și să verifice dacă există suspiciuni în privința umflării prețurilor.

Dacă alegem alt exemplu, un televizor Philips 146 cm, Smart Android, 4K Ultra HD, LED, Clasa G, observăm rezultate diferite.

Concret, eMAG aproape că i-a dublat prețul în decurs de trei săptămâni. Dacă la sfârșitul lunii august prețul era de 3,999.99 lei, în 20 septembrie ajunsese la 6.396,12 lei, ca mai apoi să revină la cel din luna august opt zile mai târziu. Mai apoi a scăzut și mai mult, până la 3,599.99 lei în 27 octombrie, sumă la care s-a menținut de atunci.

Tot pe grafic vedem că ITGalaxy a crescut ușor prețul. Dacă pe 9 octombrie televizorul costa 3,589.99 lei, pe 8 noiembrie ajunsese la 3,627.99 lei.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#Black Friday reduceri, #istoric, #pret, #produs , #Black Friday