Actiunile Romgaz si OMV Petrom isi recastiga valoarea, dupa ce Teodorovici a retras proiectul de plafonare a pretului gazelor romanesti

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:353003 citiri
Actiunile Romgaz si OMV Petrom isi recastiga valoarea, dupa ce Teodorovici a retras proiectul de plafonare a pretului gazelor romanesti
Foto: Arhiva Pixabay

Valoarea actiunilor Romgaz si OMV Petrom a reinceput sa creasca dupa ce Eugen Teodorovici a retras, vineri, proiectul prin care voia sa plafoneze pretul gazelor din productie interna la 55 lei/MWh.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul diminetii de joi ca proiectul de hotarare de guvern care prevede plafonarea pretului la care producatorii pot vinde gazul extras din Romania intra ordinea de zi a sedintei Executivului de pe 19 iulie, pentru o prima lectura. In aceeasi zi, valoarea actiunilor Romgaz tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu peste 5%. In paralel, actiunile OMV Petrom au scazut cu peste 4,6%.

"Scaderea pretului de piata al actiunilor celor doua companii consider ca are legatura directa cu posibila plafonare a pretului gazelor din productia interna, masura ce ar urma sa fie luata in discutie de catre Guvern, conform informatiilor aparute in presa.

Bursa este foarte sensibila la astfel de anunturi, in conditiile in care trazactionarea se face, de regula, anticipand rezultatele pe care urmeaza sa le obtina companiile sau evenimente cu impact major asupra acestora", a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker la Tradeville.

Vineri, Teodorovici a anuntat ca retrage proiectul de hotarare de guvern prin care isi dorea plafonarea pretului gazelor romanesti. Ministrul Finantelor nu a dat prea multe detalii cu privire la motivele retragerii, dar a spus ca ar putea dura ani pana sa readuca in atentia opiniei publice problema plafonarii pretului gazelor.

In consecinta, valoarea actiunilor celor doi mari producatori de gaz din Romania a reinceput sa creasca. Mai exact, actiunile Romgaz au crescut vineri cu 2,98%, iar valoarea celor ale OMV Petrom s-a majorat cu 2,27%.

ado.slave('adoceanrokhcqjljuzs', {myMaster: 'uuYFRQPy7cdIXc7qBMjjGdQ6zc3CdScg3yYl3R9RIm3.f7' });