Protestele șoferilor în benzinării continuă „în ciuda reducerii cu 50 de bani” a preturilor la carburanți

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 19:01
2666 citiri
Protestele șoferilor în benzinării continuă „în ciuda reducerii cu 50 de bani” a preturilor la carburanți
Protestele şoferilor continuă în benzinăriile din toată ţara, chiar dacă Guvernul a compensat prețurile carburanților cu 50 de bani FOTO Pixabay

Protestele şoferilor continuă în benzinăriile din toată ţara, chiar dacă Guvernul a compensat prețurile carburanților cu 50 de bani.

În Sibiu, oamenii au blocat pompele pentru zeci de minute şi au alimentat maşinile cu sume foarte mici pentru a împiedica benzinarii să facă profituri, potrivit bzi.ro.

Şoferii spun că măsura compensării de 50 de bani este o bătaie de joc.

„Este foarte mare. Prețul la energie, la gaze a crescut și la alimente la fel. Este foarte greu să trăieşti în România cu un asemenea salariu. 50 de bani nu este un preț, având în vedere că toate sunt scumpe. 50 de bani nu este un preț ca să scazi”, spune un şofer revoltat, potrivit sursei citate.

Oamenii spun că vor continua protestele până când prețul carburanților va scădea semnificativ. Pe 30 iunie este anunţat un protest de amploare în toată ţara.

La protest vor participa inclusiv transportatorii autorizați, scrie sursa citată.

Preț compensat

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 23 iunie, după ședința de Guvern, că s-a luat decizia de compensare a prețurilor la carburanți.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă”, a spus premierul.

Ciucă a arătat: ”În sprijinul parteneriatului între societatea civilă şi Guvern, între guvern şi populaţie precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră, Am spus că e o măsură care se aplică şi în alte ţări, vorbim de Spania şi Franţa”.

Premierul a mai spus că jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori şi ministerele de resort.

”Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal la alimentarea cu combustibil. Valoarea va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că, la finalul acestei perioade, vor analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.

”Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a arătat Ciucă.

Compensarea va fi făcută pe o perioadă de trei luni: iulie, august și septembrie.

Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani din Craiova care a fost ucisă în Grădina Botanică din oraş, în iunie 2023, au protestat, marţi, 26 martie, din nou în faţa Tribunalului Dolj, unde a avut...
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
O uriaşă cuvertură formată din lucrări de artă prin care s-a cerut eliberarea palestinienilor a fost desfăşurată, duminică, pe treptele Muzeului Metropolitan de Artă, instituţia...
#preturi carburanti, #benzina, #motorina, #protest , #pret carburanti