Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor la final de an. Anunțul ministrului Agriculturii

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 20:32
5900 citiri
Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor la final de an. Anunțul ministrului Agriculturii
Imagine din supermarket FOTO Pixabay

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vorbit luni, 9 octombrie, despre măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru o anumită gamă de produse alimentare de bază.

Ministrul a anunțat că măsura va fi prelungită, pe listă urmând să fie introduse și alte produse alimentare.

”Săptămâna viitoare, luni sau marţi, o să am o discuţie cu procesatorii şi cu retailerii, aşa cum am avut-o şi prima dată atunci când am emis acel act normativ. Toate deciziile le vom lua împreună prin dialog. Ne-am dori foarte mult să introducem şi alte produse în această Ordonanţă şi vorbim de produsele care se consumă în perioada sărbătorilor de iarnă. O să vorbim şi cu procesatorii cu capacităţi de producţie să nu avem probleme, aşa cum se spunea tot timpul, că există o penurie de alimente de bază pe raft. Până în momentul de faţă, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Se pare că Ordonanţa şi-a produs efectele. Aţi văzut săptămâna trecută că ANAF a aplicat amenzi unui retailer care practica un adaos comercial de 42% (la produsele de bază din Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023, n.r.). Gândiţi-vă ce însemna să facem doar un acord şi să nu avem un cadru juridic prin care sancţionăm anumite nereguli pe care le aplică pe piaţă atât procesatorii, cât şi retailerii. Din punctul meu de vedere, aş merge pe o prelungire a acestei Ordonanţe. Acele produse care pot fi menţinute la un preţ cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii şi cu procesatorii. Ordonanţa actuală este valabilă până la sfârşitul lunii octombrie, iar până atunci va fi 100% prelungită. Prin această Ordonanţă, acei intermediari au adaos comercial de doar 5% la alimentele de bază”, a afirmat Barbu, la evenimentul „Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti”, potrivit Adevărul.

Ministrul Agriculturii a mai anunțat că există fonduri pentru finanţarea de proiecte atât în domeniul procesării, cât şi referitor la independenţa energetică a producătorilor.

”Produsele agroalimentare în România au TVA de 9%. Producătorii nu vor pierde, pentru că la acele cheltuieli pentru realizarea acestor produse TVA este mai mare. Se va face o compensare. Eu cred că producătorii vor scădea diferenţa de TVA. Facem centre de colectare cu temperatură controlată. Pentru partea de procesare avem 600 de milioane de euro prin Investalim, avem 500 de milioane de euro pe independenţă energetică, pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile cu energia la producători. Sunt proiecte cu intensitate de 100% şi aşteptăm producătorii şi fermierii români să acceseze aceste proiecte”, a mai spus Florin Barbu.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#preturi alimente Romania, #plafonare tva, #Ministrul Agriculturii, #Florin Barbu , #preturi alimente