Preţul petrolului creşte, în contextul în care Joe Biden nu reuşeşte să asigure creşterea ofertei din Arabia Saudită

Luni, 18 Iulie 2022, ora 14:25
9313 citiri
Preţul petrolului creşte, în contextul în care Joe Biden nu reuşeşte să asigure creşterea ofertei din Arabia Saudită
Biden a sperat să obţină o promisiune din partea Arabiei Saudite de a-şi creşte producţia de petrol, ceea ce ar putea duce la reducerea presiunilor globale de aprovizionare FOTO: Facebook Joe Biden

Preţul petrolului a crescut luni, după ce preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a părăsit negocierile din Orientul Mijlociu fără un acord privind creşterea ofertei, relatează The Guardian.

Biden a sperat să obţină o promisiune din partea Arabiei Saudite de a-şi creşte producţia de petrol, ceea ce ar putea duce la reducerea presiunilor globale de aprovizionare.

Dar ţiţeiul Brent a crescut luni cu 2,6%, până la 103,88 dolari după ce ministrul de Externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a înăbuşit speculaţiile cu privire la o creştere a producţiei.

El a spus că oficialii de la un summit SUA-Arab de sâmbătă nu au discutat despre petrol şi că naţiunile OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) vor continua să evalueze condiţiile pieţei.

”Mesajul este că OPEC+ este cea care ia decizia de aprovizionare cu petrol, iar organizaţia nu este nici pe departe interesată de ceea ce încearcă să obţină Biden”, a declarat Naeem Aslam, analist-şef de piaţă la Avatrade.

”Opec+ va continua să controleze aprovizionarea cu petrol şi o singură ţară nu poate determina aprovizionarea cu petrol – cel puţin acesta este mesajul pe care l-au transmis comercianţii din vizita lui Biden în Arabia Saudită.

Creşterea preţului petrolului va menţine presiunea la pompe, unde şoferii s-au confruntat cu preţuri record la benzină şi motorină. Preţurile sunt atât de ridicate, încât guvernul a cerut Autorităţii pentru Concurenţă şi Pieţe să studieze piaţa, iar constatările sale iniţiale au ridicat îngrijorări cu privire la marjele realizate de rafinării.

Cu toate acestea, preţurile ţiţeiului Brent au scăzut de la maximele de aproximativ 130 de dolari din martie, în primele săptămâni ale războiului din Ucraina.

Preţul petrolului s-a situat săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel pentru a cincea săptămână consecutiv. Preocupările cu privire la potenţialul unei recesiuni globale i-au determinat pe investitori să părăsească pieţele de mărfuri.

Preţul cuprului – cunoscut sub numele de Dr Copper, deoarece este considerat un barometru pentru sănătatea economiei mondiale – a scăzut cu 25% de la nivelul record din martie.

De asemenea, comercianţii de energie urmăresc îndeaproape preţul gazului pe fondul unei crize de aprovizionare în Europa.

Ţările se luptă să îşi aprovizioneze depozitele de gaze în cazul în care Rusia întrerupe livrările, inclusiv prin conducta Nord Stream 1, care este închisă pentru întreţinere.

Grupul de produse chimice Ineos, unul dintre cei mai mari utilizatori de gaz din Europa, condus de miliardarul Jim Ratcliffe, a reiterat declaraţiile directorului executiv al companiei Shell, Ben van Beurden, potrivit cărora raţionalizarea ar putea fi introdusă în această iarnă.

„Pare destul de îngrozitor pentru această iarnă acum, dacă vom ajunge la ţintele de care avem nevoie pentru stocare”, a declarat Brian Gilvary, preşedintele executiv al Ineos, pentru Bloomberg Television.

”Dacă Nord Stream 1 nu este repusă în funcţiune, este un scenariu inevitabil. Cu siguranţă va fi impusă raţionalizarea în Europa”, a subliniat el.

Dulciurile de Paște, afectate puternic de creșterea prețului la cacao. Iepuraşii şi ouăle de ciocolată, mai scumpe și cu 50%
Dulciurile de Paște, afectate puternic de creșterea prețului la cacao. Iepuraşii şi ouăle de ciocolată, mai scumpe și cu 50%
În condiţiile apropierii sărbătorilor de Paşte, cotaţiile mai ridicate la cacao majorează preţurile pentru iepuraşii şi ouăle de ciocolată, transmite Bloomberg. Cotaţiile futures la...
Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Consumatorii ar putea începe să simtă impactul creşterii preţurilor pentru cacao, care au urcat marţi peste 10.000 de dolari tona, pentru prima oară, pe măsură ce lumea se confruntă cu...
#pret, #petrol, #crestere, #Joe Biden , #Rompetrol