Uleiul de măsline s-a scumpit cu 50% în UE. România a adăugat doar 13% la prețul din 2023

Marti, 27 Februarie 2024, ora 13:54
1657 citiri
Uleiul de măsline s-a scumpit cu 50% în UE. România a adăugat doar 13% la prețul din 2023
Preţul uleiului de măsline a urcat cu 50% în UE FOTO Pexels

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

"Maxim jumătate dintre copaci au roade, puține"

La sfârșitul anului trecut, fermierii greci s-au plâns că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 a fost deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că "n-a plouat la timp". În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Lunile noiembrie-decembrie sunt destinate culesului în Grecia, iar mulți fermieri au început deja procesul. În insula Thassos, o destinație cunoscută de foarte mulți români, producătorii declară la unison că arborii au doar 10% din cantitatea normală.

Unul dintre românii care s-au mutat în Thassos în urmă cu 4 ani povestește experiența recoltării de măslini în 2023.

"Dacă în primii 3 ani am avut 400-500 de kilograme de măsline din 26 de măslini, anul ăsta e prăpăd. Maxim jumătate dintre copaci aveau măsline, puține. Anul ăsta 13 copaci nu au avut măsline deloc. Din ceilalți 13 am scos doar 50 kilograme de măsline", explică Dan Adrian Drăgan, într-o postare pe Forum Thassos.

Românul explică și ce se întâmplă cu producția limitată. "Pentru că nu am avut cantitate minimă necesară, ca în primii 3 ani, am lăsat sacii la cooperativa din Rachoni și o să primim ulei prin aprilie, poate vreo 5 litri. Așadar, strict din punctul nostru de vedere, avem o producție de doar 10%. Adică o pierdere de 90%. Pentru că așa a decis mama natură, să nu ne dea apă când și câtă a trebuit", mai spune Drăgan.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#pret ulei masline, #ulei de masline, #scumpiri, #Eurostat , #stiri preturi