Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani. Criza din Ucraina a produs panică la burse

Marti, 15 Februarie 2022, ora 07:15 2085 citiri
Ţiţeiul Brent a fost cotat în creştere cu 55 de cenţi, până la 94,99 dolari pe baril FOTO Pixabay

Nivelul record al preţului petrolului a fost atins luni, 14 februarie, pe fondul îngrijorărilor privind un posibil atac rus în Ucraina.

Ţiţeiul Brent a fost cotat în creştere cu 55 de cenţi, până la 94,99 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacţiilor a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, de 96,16 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 85 de cenţi, până la 93,95 dolari pe baril, după ce a atins 94,94 dolari, cel mai ridicat din septembrie 2014.

Comentariile Statelor Unite despre un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei au zguduit pieţele financiare mondiale.

Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment şi ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac, au declarat duminică Statele Unite.

Moscova a desfăşurat peste 100.000 de militari lângă graniţele Ucrainei, dar neagă că intenţionează să invadeze această ţară şi a acuzat Occidentul de isterie.

Piaţa petrolului s-a calmat pentru scurt timp după ce ambasadorul ucrainean Vadim Pristaiko a declarat că Ucraina este pregătită să facă unele concesii Rusiei. Cu toate acestea, preţurile şi-au reluat dinamica ascendentă la scurt timp după.

”În ciuda faptului că am avut discuţii despre mai multe negocieri, piaţa nu este deloc convinsă că conflictul dintre Rusia şi Ucraina s-a calmat”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume, cu o capacitate de aproximativ 11,2 milioane de barili pe zi, a declarat Nishant Bhushan, analist principal al pieţei de petrol pentru Rystad Energy.

Acesta a mai spus că ”orice întrerupere a fluxurilor de petrol din regiune ar duce la creşterea vertiginoasă a preţurilor petrolului Brent şi WTI cu mult peste 100 de dolari, pe o piaţă care se luptă să acopere cererea crescută de ţiţei, pe măsură ce economiile îşi revin după pandemie”, a spus Bhushan.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News