Prețul petrolului își încetinește creșterea cauzată de criza din Ucraina. Acordul care ar putea duce la mărirea ofertei globale de carburant

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 07:51 1809 citiri
O înţelegere ar putea returna pe piaţă peste 1 milion de barili de petrol iranian pe zi FOTO Pixabay

Negocierile Statelor Unite privind reluarea acordului nuclear cu Iranul a determinat scăderea preţului petrolului cu aproximativ 2%, joi, 17 februarie. Un rezultat pozitiv ar putea debloca livrările iraniene de ţiţei.

”Piaţa petrolului este prinsă într-un război între reducerea sancţiunilor iraniene şi tensiunile ruso-ucrainene”, a declarat Stephen Brennock de la firma de brokeraj PVM Oil.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,80 dolari, sau cu 1,9%, până la 93,01 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în scădere cu 1,76 dolari sau cu 1,9%, până la 91,90 dolari.

Ambele valori de referinţă au crescut la cele mai înalte niveluri din septembrie 2014 la începutul săptămânii.

Statele Unite se află în ”în mijlocul etapelor finale” ale discuţiilor indirecte cu Iranul, care vizează salvarea unui acord din 2015 care limitează activităţile nucleare ale Teheranului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O înţelegere ar putea returna pe piaţă peste 1 milion de barili de petrol iranian pe zi, sporind oferta globală cu aproximativ 1%.

Franţa a afirmat miercuri că o decizie privind salvarea acordului nuclear ar putea veni în doar câteva zile şi că depinde de Teheran să facă alegerea politică, deşi Iranul a cerut puterilor occidentale să fie ”realiste”.

Cu un nou acord posibil la orizont, Coreea de Sud a declarat miercuri că a purtat discuţii privind reluarea importurilor de ţiţei iranian şi dezgheţarea fondurilor iraniene.

Coreea de Sud a fost anterior unul dintre principalii cumpărători de petrol iranian în Asia.

Cu toate acestea, tensiunile continue legate de o posibilă invazie rusă a Ucrainei continuă să susţină pieţele petroliere din cauza potenţialei perturbări a aprovizionării cu energie.

Preşedintele american Joe Biden a spus că acum există toate indiciile că Rusia intenţionează să invadeze Ucraina, inclusiv semne că Moscova efectuează o operaţiune cu steag fals pentru a o justifica, după ce forţele ucrainene şi rebelii pro-Moscova au făcut schimb de focuri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News